ЕК скастри Русия, че продължава да използва газа за политически натиск

През последните месеци цените на синьото гориво скочиха до рекордни нива

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Източник: Twitter

Европейският съюз разговаря със Съединените щати и други доставчици, като например Норвегия, за увеличаване на доставките на газ за Европа поради загрижеността си относно доставките от Русия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

 

Ескалиращото напрежение между Запада и Москва заради Украйна породи опасения относно доставките на руски газ за Европа. През последните месеци цените на синьото гориво скочиха до рекордни нива. Историческият максимум в цената от 2190,4 долара за 1000 куб. м газ беше достигнат в края на декември 2021 г. Тази стойност е няколко пъти по-висока от средните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.

 

Според фон дер Лайен Русия очевидно не възнамерява да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, което по думите й е "много странен начин за правене на бизнес от страна на "Газпром". Има все повече признаци, че Кремъл продължава да използва доставките на газ като средство за упражняване на политически натиск, категорична бе тя.

 

Изявлението на шефа на ЕК идва, след като стана ясно, че "Газпром" не е заявил допълнителни количества транзит през пунктовете "Суджа", "Сохрановка" и "Велке Капушане". Москва доставя около 40% от газа в ЕС. Потенциалното въздействие върху тези доставки, в случай че Русия нападне Украйна, е стимул за ЕС да увеличи доставките от други страни.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени