ЕК започва разследване срещу България заради заобикалянето на санкциите от "Лукойл"

Това съобщи авторитетното издание "Politico"

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро. Това съобщи авторитетното издание "Politico".

 

Няколко часа по-рано изданието публикува  разследване  как от бургаската рафинерия на "Лукойл" са натрупали печалбата чрез дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г.

 

"Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат обяснение", е казал висш представител на ЕК, пожелал името му да остане в тайна, пред "Politico".

 

Говорител на комисията припомнил, че решението България да получи дерогация е било взето с единодушие от държавите членки. Причината за тази дерогация е да се гарантира сигурността на доставките за вътрешния пазар на страната.

 

Централата на Лукойл в София
Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews

"Дерогацията беше приета с единодушие от държавите членки. Има много специфична причина за тази дерогация и тя е да се гарантират сигурността на доставките. Въвеждането ѝ беше свързано и с причини, свързани с околната среда. Важен момент, който трябва да споменем, е, че тази дерогация е временна и изтича в края на другата година", каза говорителят на ЕК Даниел Фери, цитиран от БНТ.

 

Говорителят допълни, че когато има проблеми, свързани със съмнения за заобикаляне или нарушаване на санкциите срещу Русия, ЕК се свързва със съответната държава. А отговорността за прилагането на санкциите срещу Русия е на самите държави членки.

Още от "Икономика"

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Мариц

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени