Експерт: До март 2022 г. няма изгледи цените на тока на борсите да се променят

Замразяването на цените е много красиво като речитатив, но фактически ще ни доведе много тежки проблеми, заяви Антон Иванов от БЕМФ

Антон Иванов от БЕМФ
Антон Иванов от БЕМФ Източник: ТВ Европа
До март няма изгледи цените на тока на борсите да се променят, коментира пред БНР Антон Иванов, председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му цените ще бъдат високи основно, защото са движени от високите цени на природния газ.
 
"Докато не намалеят цените на природния газ, няма шанс на европейските борси цените на електрическата енергия да спаднат", категоричен е енергийният експерт. Според Иванов предложеното от КЕВР увеличаване на цените на тока за бита и парното от 1 януари трябва да бъде съпътствано от редица други мерки, включително тези за ДДС, "за да не се получи доста съществено увеличение на разходите за енергийни нужди на семействата".
 
Експертът смята, че не трябва да се замразяват цените, а да ги управляваме и да ни тежат по-малко.
 
"Замразяването на цените е много красиво като речитатив, но фактически ще ни доведе много тежки проблеми и много тежки разговори с Европейската комисия най-малкото. Очевидно е, че не може да се поддържат ниски цени у нас, при положение, че в цяла Европа те растат главоломно", посочи Антон Иванов. По думите му трябва да се използват резервите в системата, така че "това увеличение и този ценови натиск да е много по-поносим".
 
"Ако делът на АЕЦ "Козлодуй" беше увеличен на регулирания пазар, то тогава щеше да се освободи от фонд "Сигурност на енергийната система" и очакването за отрицателни цени, за отрицателна добавка на задължения към обществото можеше да се осъществи", смята Иванов.
 
Във връзка с поисканото от АИКБ подпомагане на небитовите потребители с 217 лева за мегаватчас експертът призова да се потърси разумен баланс на приходите и разходите на държавно ниво, за да не допуснем части от бизнеса да пострадат, тъй като после трудно ще се възстановят.  

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени