Експерт: Не е нормално в средата на зимата хранилището в Чирен да бъде запълнено едва под 25%

Не беше правилно да се намалява съставът на КЕВР от 9 на 5, смята Галина Александрова

Газово хранилище Чирен
Газово хранилище Чирен Източник: Булгартрансгаз

"За мен най-тревожното в момента е, че в хранилището в Чирен има технически количества газ на практика под 25% - газ, който ще ни стигне в рамките на 1 седмица, ако например се засили напрежението около Украйна и има проблем с газовите доставки. Не е нормално в средата на зимата хранилището да бъде запълнено едва под 25%. Това е запасът на държавата". Това каза пред БНР енергийният експерт Галина Александрова.

 

Хранилището в Чирен е много добър регулатор на цената и запас, който може да спаси и индустрията, и битовите потребители на газ при проблеми с доставките, отбеляза тя. Много трудно може да се ориентира човек какво се случва, особено след абсурдното заседание на парламентарната комисия по енергетика вчера, добави Александрова.

 

"По неясни причини затвориха заседанието за журналисти. Всички призиви за прозрачност и яснота какво се случва остават дълбоко погребани. Обществото няма реална и прецизна информация какво се случва в енергетиката". Не е важно дали сделките са станали за секунди или в рамките на деня. Проблемът е друг – защо няма инструменти и възможности да се планират по-прецизно количествата, които се освобождават от хранилището в Чирен, за да не остават такива големи излишъци, смята Галина Александрова.

 

Не беше правилно да се намалява съставът на КЕВР от 9 на 5. Само смяната на хората няма да реши проблемите, ако не се променят някои от правилата, подчерта Галина Александрова.

 

"На газовия пазар има дупки, които биха могли да се запълнят с нови правила, с различни инструменти за търговия и достъп на повече доставчици, които да се конкурират помежду си, а не всичко да бъде в ръцете на една компания, която да си подбира купувачите на газ", коментира още тя. 

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени