Експерт: Русия губи енергийната война със Запада

ЕС беше най-големият купувач на руски енергийни ресурси, но сега това вече не е факт

Фатих Бирол
Фатих Бирол Източник: AP

Икономистът Фатих Бирол, който оглавява Международната агенция по енергетика, посочи три основни фактора, поради които Русия няма да успее да спечели енергийната война със Запада. Това пише в. "Билд".

 

На първо място, Бирол изчислява, че преди войната 75% от руския износ на газ и 55% от руския износ на петрол са били предназначени за европейските страни.

 

ЕС беше най-големият купувач на руски енергийни ресурси, но сега това вече не е факт. За да доставя газ и петрол на азиатските страни, Русия ще трябва да похарчи десетилетия за изграждането на нови тръбопроводи.

 

Освен това Русия няма да може да пренасочва доставките на газ и петрол дори по море. Например един танкер с енергийни ресурси пътува от Русия до Европа за около пет дни, а до Азия - за 65-75 дни.

 

Третата причина е, че руските енергийни гиганти ще се нуждаят от много от най-новите технологии, за да разработват сложни в геоложко отношение нефтени и газови находища.

 

Фактът, че повечето западни технологични компании са напуснали руския пазар, ще затрудни не само увеличаването, но дори и поддържането на предишните нива на производство.

 

 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени