Експерт: Русия губи енергийната война със Запада

ЕС беше най-големият купувач на руски енергийни ресурси, но сега това вече не е факт

Фатих Бирол
Фатих Бирол Източник: AP

Икономистът Фатих Бирол, който оглавява Международната агенция по енергетика, посочи три основни фактора, поради които Русия няма да успее да спечели енергийната война със Запада. Това пише в. "Билд".

 

На първо място, Бирол изчислява, че преди войната 75% от руския износ на газ и 55% от руския износ на петрол са били предназначени за европейските страни.

 

ЕС беше най-големият купувач на руски енергийни ресурси, но сега това вече не е факт. За да доставя газ и петрол на азиатските страни, Русия ще трябва да похарчи десетилетия за изграждането на нови тръбопроводи.

 

Освен това Русия няма да може да пренасочва доставките на газ и петрол дори по море. Например един танкер с енергийни ресурси пътува от Русия до Европа за около пет дни, а до Азия - за 65-75 дни.

 

Третата причина е, че руските енергийни гиганти ще се нуждаят от много от най-новите технологии, за да разработват сложни в геоложко отношение нефтени и газови находища.

 

Фактът, че повечето западни технологични компании са напуснали руския пазар, ще затрудни не само увеличаването, но дори и поддържането на предишните нива на производство.

 

 

Още от "Икономика"

ЕС удължи с нови 6 месеца икономическите санкции срещу Русия заради агресията в Украйна

Санкциите, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на руските инвазия в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в след нахлуването на руските сили в украинските земи

Прочетете повече прочетете повече

Путинистката кукла на конци Орбан се закани да наложи вето на евентуални санкции на ЕС срещу руската ядрена енергетика

Будапеща планира да разшири единствената си атомна електроцентрала с "Росатом", като строителството на нов блок ще започне през септември 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Хватката на "Газпром" приключва - природният газ в Европа продължава да поевтинява и вече е под 60 евро за мегаватчас

Фючърсите за февруари на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 56,48 евро за мегаватчас или малко над 610 долара за 1000 куб. метра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени