Експерт: Русия премина към икономиката на Студената война

Икономистът смята нивото на безработица в Руската федерация, което е под 3%, за катастрофално за страната агресор. Той смята, че безработицата на ниво от 5% е нормата

Олег Пендзин
Олег Пендзин Източник: 24 news

Икономическият модел, който се разви в Русия през двете години на пълномащабна война срещу Украйна, не е точно военна икономика. По-точно би било да го наречем "икономика на Студената война": това е моделът, който съществуваше през последното десетилетие на Съветския съюз. Това мнение изрази в ефира на  FREEДОМ  изпълнителният директор на Икономическия дискусионен клуб Олег Пендзин.

 

"Много високо ниво на военни разходи, свързано с тези разходи по-ниско ниво на социална подкрепа. Методът за избягване на вноса чрез замяната му с нещо собствено е доста неуспешен. Доста мощен дефицит. Има съществена разлика в предлагането (на стоки, бел. ) в различните региони. Т.е., това е моделът, който съществуваше през последното десетилетие в икономиката на Съветския съюз", каза той.

 

Експертът отбелязва още, че има "прегряване" на руската икономика. "Съществува огромно количество военни разходи. Този финансов чадър, който се отваря над машиностроителните предприятия, води до факта, че необходимостта от увеличаване на обема на производството най-накрая изтегля свободни кадри от пазара на труда. Освен това има преразпределение на кадри от граждански индустрии към отрасли, свързани с военно-промишления комплекс. За сметка на какво? Поради по-високи заплати, поради определен социален пакет, поради предпазване от бъдеща мобилизация. Предвид доста трудната ситуация на пазара на труда, голямата демографска дупка...създава се ситуация, в която съществуват сектори от руската икономика, в които няма достатъчно работна ръка", коментира изпълнителният директор на Икономическия дискусионен клуб.

 

Икономистът смята нивото на безработица в Руската федерация, което е под 3%, за катастрофално за страната агресор. Той смята, че безработицата на ниво от 5% е нормата.

 

"Колкото по-ниско пада нивото на безработицата, толкова повече се създава дефицит на пазара на труда, трудовите ресурси се отмиват от онези отрасли, които обикновено наемат доста голямо количество нискоквалифициран ръчен труд с ниски заплати. Кои са те? Това включва селското стопанство, жилищните и комуналните услуги, както и строителството. Тоест, има много сериозен недостиг на кадри в тези сектори на руската икономика", подчерта гостът.

 

Той допълни, че отчитайки факта, че в някои от тези отрасли, например в селското стопанство, много е било обвързано и с вноса, се създават предпоставки за дефицит на продукти.

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени