Експерт: Руската икономика показва забележими симптоми на остра криза

Голям недостиг на работна ръка, огромен разход на ресурси покрай войната в Украйна и инфлационен натиск са сред факторите за това

Стопанска динамика
Стопанска динамика Източник: Depositphotos

През първата половина на 2024 г. Кремъл похарчи рекордните 5,3 трилиона рубли за войната срещу Украйна, което е 29 милиарда рубли на ден. Тези изчисления са направени от икономиста и служител на Германския институт за изследване на международната сигурност Янис Клуге.

 

В сравнение със същия период на миналата година военните разходи на Русия са се увеличили с повече от една трета. Финансирането на държавната отбранителна поръчка се увеличава с 54% спрямо 2023 г. и със 126% спрямо 2022 г. Рязкото влошаване на демографската ситуация и острият недостиг на кадри във всички индустрии са най-забележимите симптоми на икономическата криза в Русия, съобщава FREEДОМ.

 

Раждаемостта в Русия е спаднала до минимум за четвърт век. Около една трета от руснаците, които преди това са мислили да имат дете, са решили да се откажат от тази идея засега. Основните причини са финансовите проблеми, войната на Русия срещу Украйна, политическата ситуация в Руската федерация и емоционалното напрежение в обществото, според резултатите от проучване на Висшата школа по икономика на Русия. Според Росстат смъртността продължава да нараства в Русия. 

 

Руската икономика изпитва остър недостиг на работна ръка. Първият заместник-министър на промишлеността и търговията на Русия Осмаков нарече недостига на работници "ключов проблем" още през 2023 г. Според Централната банка на Русия оттогава недостигът на персонал само нараства във всички сектори на икономиката - около 70% от предприятията го изпитват.

 

Експертите смятат, че основната причина е войната на Русия срещу Украйна. Мобилизация, мащабни загуби на руската армия, рекордна емиграция - всичко това са последиците от войната, отприщена от Кремъл. Останалите руснаци трябва да работят извънредно всеки или почти всеки ден - това са данните от проучването на платформата за търсене на работа Head Hunter.

 

"Увеличаването на натоварването на руснаците се случи на фона на остър недостиг на персонал, както и на прехода на някои предприятия към работа на няколко смени и увеличаване на стопанското участие на жените. По-специално, през първото тримесечие на 2024 г. броят на свободните работни места с извънреден труд в Русия се е увеличил с 40% на годишна база", пише The Moscow Times.

 

Войната на Русия срещу Украйна поглъща огромни ресурси, казват икономисти. Янис Клюге, изследовател от Германския институт за изследване на международната сигурност, изчисли, че през последните шест месеца военната машина е отнела у руснаците почти 1,5 годишни бюджета на програмата за подпомагане на националната икономика, повече от 3 годишни бюджета на системата за висше образование на страната, 18 годишни бюджета на националния проект "Здравеопазване" и повече от 90 годишни бюджета на регион като например Тува.

 

За да поддържа икономиката на страната на повърхността, Централната банка на Русия отново повиши лихвения процент до 19%. "Инфлационният натиск обаче не отслабва. Устойчивата инфлация остава над необходимото, за да се върне към целта през следващата година", каза Елвира Набиулина, управител на Централната банка на Русия.

 

Следващото повишение на лихвите е опит за временно стабилизиране на прегрялата от войната икономика, казват експерти. "Те продължават да повишават лихвените проценти, по-специално опитвайки се да се насочат към потребителския сектор, за да се опитат да забавят разходите, от една страна. Но също така, знаете ли, те се страхуват, че ако този балон продължи да расте, той ще се спука и тогава последиците за икономиката ще бъдат много по-опустошителни", каза икономистът Крис Уифър.

 

Кризата на руската икономика ще достигне своя връх през лятото на 2025 г., предполага началникът на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна ген. Кирил Буданов. "Те разбират, че има спад. Това вече е болезнено и осезаемо за тях. Но това далеч не е пика. Те прогнозират, че около лятото на 2025 г. негативното въздействие върху икономиката ще бъде много осезаемо", каза Буданов.

 

Междувременно поради санкциите на САЩ в ИТ сектора редица технологични компании обявиха оттеглянето си от руския пазар или въвеждането на нови ограничения за руските потребители.

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени