Експерт: Сивата икономика се увеличи

Това заяви Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение

Сива икономика
Сива икономика Източник: Zonanews

Размерът на сивата икономика се е увеличил. За 15 г. размерът на БВП нарасна 2,5 пъти. През 2007 г. размерът на сивата икономика е бил около 16 млрд. лева, сега е около 40 млрд. лева. Това заяви Любослав Костов – вицепрезидент на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) в предаването "РеВизия" по NOVA като се позова на индекса "Икономика на светло" на АОБР.

 

Той защити предлаганите данъчни промени от КНСБ. "С данъчната промяна за Минималната работна заплата, която предлагаме, работещите ще имат 13-та заплата. Вътрешното потребление движи реалния икономически растеж. Инфлацията не се помпа от търсенето. В България нямаме дефиниция за спекулата, ценообразуването е сбъркано", обясни Костов.

 

Той бе категоричен, че съотношението на облагането на преки и косвени данъци и на приходи в бюджета е силно изкривено. "Трудът е 2-3 пъти по-силно натоварен от капитала. Ако иска България да се стреми към европейските държави, трябва да има и адекватна данъчна система", обясни той.

 

"140 държави се подписаха, че са съгласни да имат 15% корпоративен данък, българският бизнес обясни, че ще фалира. Къде ще избяга? Във всяка държава е по-висок данъкът", обясни синдикалистът. Сега данък печалба е 10%.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени