Експерт: Цената на суровия петрол продължава да върви надолу, по-сериозен конфликт в Близкия изток би вдигнал цените на горивата у нас

Те са поевтинели с 3% през последния месец, като бензинът и дизелът са с цени около и под 2,60 л за литър

Бензиностанция, горива
Бензиностанция, горива Източник: Zonanews

Цената на суровия петрол продължава да върви надолу, противно на рисковите ситуации в света и заплахата от военни конфликти, каза в "Тази сутрин" Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

 

Той посочи, че горивата са поевтинели с 3% през последния месец, като бензинът и дизелът са с цени около и под 2,60 лева за литър. Ако обаче се разрази по-сериозен конфликт в Близкия изток, в който е замесена страна производител на петрол, то цената му може да достигне до 100 долара на световните борси (при около 80 долара сега), което би означавало поскъпване на горивата с 10-15 ст.

 

На въпрос защо на места дизелът нетрадиционно е по-евтин от бензина, Бенчев обясни, че от една страна, бензинът се търси повече в момента, а от друга - Русия наскоро въведе забрана за износ на бензин.

 

Светослав Бенчев заяви още, че в България продължава да е характерно голямото потребление на дизел и пропан-бутан, като газът е използван дори повече от бензина. Засега частта на електромобилите е много малка.

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени