Експерти: Рязко покачване на недвижимите имоти в световен мащаб

В Западна Европа (6,4 процента) и в Северна Америка (7,7 процента) се очаква увеличението на цените на недвижимите имоти да бъде под средното за света

Недвижими имоти
Недвижими имоти Източник: Pixabay

Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години. Това сочи последното проучване на икономическите експерти (EES), което се провежда всяко тримесечие от института ifo и Швейцарския институт за икономическа политика. Според проучването цените на недвижимите имоти ще нарастват средно с 9 процента годишно през следващите десет години, пише pariteni.bg.

 

Експертите прогнозират повишение от 8,4% във Великобритания, 6,0% в САЩ и 5,5% във Франция. "Увеличението на цените на недвижимите имоти се движи повече от фактори на търсенето, отколкото на предлагането", казва изследователят на ifo Тимо Вохнер.

 

В много региони по света повишеното търсене на пазара на недвижими имоти се дължи на по-високия жизнен стандарт и доходи, както и на нарастването на населението и желанието за повече жилищна площ. Общо 37 процента от респондентите посочват тези фактори като причина за рязкото увеличение на цените.

 

Тенденцията към работа повече от вкъщи също играе роля. "Според 27 процента от експертите фактори на предлагането като ограничен производствен капацитет, по-високи цени на строителните материали и липса на парцели за строеж са отговорни за покачването на цените на недвижимите имоти", казва Вохнер. Паричната политика, инфлацията и правителствената политика са посочени от 12 процента от анкетираните като двигатели на повишаването на цените на недвижимите имоти.

 

В Западна Европа (6,4 процента) и в Северна Америка (7,7 процента) се очаква увеличението на цените на недвижимите имоти да бъде под средното за света. Значително по-високи темпове на растеж се очакват в Южна Европа (18,4%) и Източна Европа (14,9%). Увеличението на цените на недвижимите имоти се очаква да бъде особено високо в Южна Азия (25,1 процента), Западна Азия (22,4 процента) и Централна Америка (24,4 процента). Предоставените цифри са номинални темпове на растеж.

 

На регионално ниво очакванията на експертите за цените на недвижимите имоти корелират силно с прогнозите им за инфлация. "Действителните темпове на растеж ще бъдат по-ниски", казва изследователят на ifo Филип Хайл.

 

"В Обединеното кралство цените на жилищата са се повишили с повече от 67 процента през последните десет години и тази тенденция вероятно ще продължи." Тази цифра е 112 процента в САЩ и 25 процента във Франция. Общо 1405 икономически експерти от 133 държави участваха в проучването, което е проведено от 14 юни до 2 юли 2023 г.

Още от "Икономика"

Индийските рафинерии търсят заместител на руския петрол заради санкциите на САЩ

През февруари Индия е купила с 22% повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото месец по-рано, като най-голямата частна рафинерия Reliance Industries е придобила най-голям обем от май 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Мариц

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени