Екстремните цени на еленергията изчистиха милиардни дългове в енергетиката

Приходите и печалбите в сектора са започнали да спадат

ТЕЦ "Марица изток 2"
ТЕЦ "Марица изток 2" Източник: Zonanews

Въпреки намаляващите енергийни цени, държавните дружества са успели да поизчистят дълговете си, става ясно от справките за финансовото им състояние за първото тримесечие на 2023 г. Причината - екстремните им стойности миналата и по-миналата година. Суперзадлъжнялата ТЕЦ "Марица-изток 2" например е погасила изцяло задълженията си към Българския енергиен холдинг (БЕХ), плащайки му 1,048 млрд. лв.

 

ТЕЦ
ТЕЦ "Марица изток 2" Източник: Zonanews

Паралелно с това отчислява 5% от приходите си от продадения ток във фонд "Сигурност на електроенергийната система" -  38,15 млн. лв. Има и второ плащане, което отива за компенсации на бизнеса за цените над 200 лв. за мегаватчас за първото тримесечие, което е в размер на 25,27 млн. лв. Централата си е платила и емисиите, които БЕХ беше задължена да ѝ купува.

 

Намалението на борсовите цени напоследък и повишените квоти за емисии парникови газове ограничават централата да реализира производство на ток на цени, които да покриват разходите ѝ и да осигурят нормална възвръщаемост. Но през първото тримесечие държавният тец все още е на плюс, приходите са 768,98 млн. лв. при 1,091 млрд. лв. при пиковите цени на тока през първото тримесечие на 2022 г.

 

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Движението на паричните потоци във финансовия отчет на БЕХ показва още, че "Булгаргаз" е погасила 200 млн. лв. заем от холдинга, взет на 25 февруари 2022 г. Отворена е нова кредитна линия към дружеството. "Топлофикация София", която е един от големите длъжници на БЕХ и холдингът периодично цедираше дълговете ѝ към "Булгаргаз", е увеличила плащанията си с 33,9 млн. лв. в сравнение с предходната година.

 

ТЕЦ-София, Топлофикация София, парно
ТЕЦ-София, Топлофикация София, парно Източник: Zonanews

30 млн. лв. инвестира БЕХ в капитала на новоучреденото дружество "Национален енергиен оператор" ЕАД, чийто предмет на дейност е съхранение на енергия и управление на системата. През първото тримесечие БЕХ пък изцяло погасява последните 179,147 млн. лв. заем  от АЕЦ "Козлодуй".

 

Той беше 350 млн. лв. и холдингът го взе, за да може да предостави на НЕК 700 млн. лв., с които компанията, добавяйки свои пари, да плати предсрочно 1,176 млрд. лв. Тази сума ѝ бе дадена назаем, за да плати оборудването за АЕЦ "Белене".

 

Български енергиен холдинг
Български енергиен холдинг Източник: БЕХ

Срокът за плащане на държавния заем за двата реактора беше краят на тази година, но кабинетът на Кирил Петков ги изиска предсрочно, като първоначално мотивът бе изкупуване на зърно за държавния резерв, за да се въздейства на пазара. Това обаче не стана.

 

Все още не е публикуван финансовият отчет на НЕК за първото тримесечие, от който могат да бъдат проследени нейните парични потоци. На компанията висят разходите за "Белене", микса на тока за битовите потребители, както и изкупуването на електроенергията от американските централи.

 

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

Повече от добро е финансовото състояние на БЕХ. Паричната наличност към 31 март тази година е 2,46 млрд. лв., при 1,849 млрд. през същия период на миналата. АЕЦ "Козлодуй", която е основен донор на пари за енергетиката и за бизнеса като цяло,  произведе през първото тримесечие на 2023 г.  4,4 млн. мегаватчаса ток, малко повече от  същия период година по-рано. Близо 1/3 от него обаче отива за регулирания пазар.

 

Печалбата на атомната централа е 220 млн. лв., което е със 735 млн. лв. по-малко от същия период на миналата година. Освен по-ниските борсови цени причината за това са и увеличените вноски във фонд "Сигурност на електроенергийната система", от който се плащат компенсации на бизнеса.

 

Оперативните приходи на дружеството през първото тримесечие на 2023 г. са 810 млн. лв., с 662 млн. лв. под тези за същия период на 2022 г. С 35% са се увеличили разходите на дружеството заради увеличената вноска за фонда за енергийна сигурност.

 

Източник: 24 часа

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени