Енергийната сигурност, диверсификацията и новите ядрени мощности бяха акценти в срещата на български министри с енергийния секретар на САЩ във Вашингтон

Румен Радев и Асен Василев разговаряха и с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят, както и с други представители на Държавния департамент на САЩ

Срещата във Вашингтон със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон
Срещата във Вашингтон със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон Източник: Пресцентър на МЕ

Сътрудничеството в областта на ядрените технологии за граждански цели, изграждането на нови реактори AP1000 в АЕЦ "Козлодуй", сътрудничеството и обучението на кадри в енергийната сфера, диверсификацията, енергийната сигурност и свързаност бяха основните обсъдени теми по време на срещата на министрите на енергетиката и на финансите на Република България, Румен Радев и Асен Василев, със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон.

 

Визитата е от стратегическо значение, тъй като енергетиката заема централно място в двустранния диалог между България и САЩ. Ключови теми на разговора в Департамента по енергетика бяха преходът към възобновяеми енергийни източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии.

 

Министър Радев сподели задоволството си от задълбочаването на двустранното сътрудничество по изграждането на нови ядрени мощности и подчерта, че е важно да съсредоточим усилия за обмен на познания и практика за дългосрочно съхраняване на отработеното ядрено гориво. Той приветства САЩ за бързината и стимулите, които прилагат, за да реализират разработването, внедряването и разпространението в тежката промишленост и транспорта на водородните технологии.


"Европейският съюз и САЩ остават водещи в света по отношение на разработването на нови технологии, свързани с производство и използване на зелен водород. Това е бъдещият енергиен ресурс, който не само ще ни позволи да постигнем климатична неутралност, но ще даде тласък на индустрията и ще подпомогне създаването на нови работни места", каза още Радев.

 

Срещата във Вашингтон със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон
Срещата във Вашингтон със секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм във Вашингтон Източник: Пресцентър на МЕ

Секретарят по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм разказа за създаването на 7 водородни хъба в САЩ и възможностите за партньорство. Министър Радев подчерта, че сътрудничеството и изграждането на трансгранични контакти става водещо за енергийната сигурност и устойчивост. Той представи и новата инициатива на България за изграждането на съвместна инфраструктура между България, Румъния и Гърция, включваща офшорен вятър, ВЕИ, водород и зарядни станции, както и стартирането на нов общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

 

Министър Василев изрази признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един-единствен доставчик. "Сътрудничеството в областта на енергетиката между двете страни допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия регион на Балканите", подчерта Василев.

 

Той постави специален акцент на проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция. "На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и свързаността Север-Юг", коментира Василев. Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

 

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

 

Ядрената енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата български министри в Държавния департамент на САЩ, където те разговаряха с помощник-държавния секретар по енергийните ресурси Джефри Паят.

"България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряването на алтернативни газови източници и коридори", заяви Джефри Паят. Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят съвместно по проекта Север-Юг.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени