Енергийната свързаност беше акцент в срещата на българска правителствена делегация с гръцкия премиер Мицотакис

В състава на делегацията са Калина Константинова, Александър Николов и Божидар Божанов

Срещата на българската правителствена делегация с гръцкия премиер Мицотакис
Срещата на българската правителствена делегация с гръцкия премиер Мицотакис Източник: МС

Енергийната свързаност и сигурността на газовите доставки бяха акцент в срещата на българската правителствена делегация, водена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис днес. Визитата е по покана на гръцкото правителство. В състава на делегацията са Калина Константинова, вицепремиер по ефективното управление; Александър Николов, министър на енергетиката и Божидар Божанов, министър на електронното управление.

 

Асен Василев и Кириакос Мицотакис
Асен Василев и Кириакос Мицотакис Източник: МС

Вицепремиерът Асен Василев подчерта важността на енергийната свързаност в региона за повишаване на сигурността на газовите доставки, особено при ескалацията на напрежението в Украйна. Той изрази увереността на българското правителство, че работата по изграждането на интерконектора между България и Гърция ще бъде завършена възможно най-бързо. "Готови сме да работим, заедно с Гърция по въпроса за снабдяването с електрическа енергия и да гарантираме, че няма да има прекъсване на доставките", увери заместник министър-председателят.

 

На срещата беше обсъдено реализирането на съвместните инфраструктурни, транспортни, енергийни проекти и дигитални мрежи, имащи стратегически характер както за двете страни, така и за развитието на целия регион. Подчертано беше отличното ниво на българо-гръцките отношения и общата воля за по-нататъшното им задълбочаване.

 

Срещата на българската правителствена делегация с гръцкия премиер Мицотакис
Срещата на българската правителствена делегация с гръцкия премиер Мицотакис Източник: МС

Двете страни изразиха обща подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Вашата визита днес е в критичен момент, който изисква координация и взаимодействие в рамките на ЕС и НАТО. Признаването от Русия на "независимостта" на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск е нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и Минското споразумение. Един от възможните негативни ефекти от ескалацията на кризата в Украйна в енергийния сектор", посочи премиерът Мицотакис.

 

Двете страни се съгласиха, че в тази трудна ситуация ще работят в тясно сътрудничество за гарантирането на непрекъснатостта на газовите доставки. Българската делегация проведе срещи и с министъра на финансите Христос Стайкурас, алтернативния министър по фискалната политика Теодорос Скилакакис, държавните министри Георгиос Герапетритис и Александрос Скерцос, както и с министъра на дигиталното управление Кириакос Пиеракакис и министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени