Енергийният експерт Васил Начев: Русия ще се моли някой да купува газа й

Европа няма да плаща и няма да прави преводи в сметките на Газпром в рубли, категоричен бе Начев

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Със сигурност Европа ще плати някаква цена за всичките си действия, но големият губещ в цялата история ще е Русия, защото за нея всеки кубически метър газ доставен в Европа е от съществено значение. Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ и от нея.

 

Това заяви енергийният експерт Васил Начев пред БНТ. Той обясни, че наистина е трудно да се каже дали е предупреждение спирането на газа за Германия (по газопровода "Ямал Европа, по него отново се подава газ - бел.ред.).

 

Да бъде спрян за няколко часа газа това е чисто технически въпрос. Всяко твърдо мнение би било спекулативно. Ако руснаците са решили да оказват назидателно кой кара влака не мисля, че ще бъде спрян само за няколко часа а за поне няколко дни.

 

Очаквам по скоро развръзка на тази ситуация отколкото задълбочаване, тъй като газът е важен за Европа, но той е много по-важен за Русия и Русия ще се самозастреля ако газът тотално бъде спрян за Европа, каза експертът и за bTV.

 

Очаквам към 9-ти май Русия да каже: "Да, ние все пак сме по-благосклонни". Ще намерят решение "и вълкът сит, и агнето цяло". Те си дават сметка колко е важно това за тях, тъй като идва време за плащания. Ако газът бъде спрян изцяло за Европа за България няма проблем да смени изцяло доставчика Газпромекспорт.

 

Има 3 вида спекуланти финансови, политически и финансово-политически в момента и трите вида жънат. Спекулациите във всякаква посока са невиждани до момента.

 

За третото тримесечие няма никакъв заявен капацитет на доставка на газ по газопровода Ямал. Европа няма да плаща и няма да прави преводи в сметките на Газпром в рубли, категоричен бе Начев.

 

Дали Унгария ще плаща в рубли или не, това си е нейно решение, но това няма да промени кардинално картината за членовете на ЕС. Начев добави, че няма как да няма някакви катаклизми при доставката на газ, стоки или суровини заради войната в Украйна.

 

Според него Европа няма как да "не плати някаква цена", но Русия е големият губещ, защото "за нея всеки кубически метър газ е от изключително значение. Енергийният експерт не очаква драстични и големи повишения на цената на природния газ, която ще бъде обявена от КЕВР за следващия месец.

 

Докато не се изчистят събитията в Украйна, не смятам, че България трябва да преговаря с Русия за доставка на газ.  В момента руският нефт е с 37 долара за барел по-евтин от сорта Брен. "Лукоил Нефтохим" потребява 70% руски нефт и 30%  сорт Брен от Ирак. 

 

КЗК трябва да си влезе в ролята и да провери механизма, по който се случва това. Там имаме посредници – България обаче мълчи, за вноса на нефта, който се преработва в рафинерията.

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени