Енергийният министър: Няма как у нас маскирано да влиза руски газ, защото ние обявяваме прозрачни търгове с условието газът да не е руски

И искаме сертификат за произход, поясни той

Росен Христов
Росен Христов Източник: Zonanews

Поредни политически интриги на парламентарни групи, които се опитват да изкарат дивиденти. Така енергийният министър Росен Христов коментира по bTV съмненията на "Продължаваме промяната" по отношение на договора с турската компания "Боташ", че било възможно по този начин да се доставя руски газ.

 

"Договорът е за капацитет, както резервираме слотове на терминала при остров Ривитуса в Гърция, така резервираме и на терминалите в Турция", отбеляза енергийният министър.

 

И попита как, след като при предишния кабинет на Петков са разтоварвани два танкера на турски терминали и това не е било проблем. А какъв газ ще се разтоварва и транспортира зависи от нас какво сме купили, поясни още той.

 

"Няма как маскирано да влиза руски газ, защото ние обявяваме прозрачни търгове с условието газът да не е руски и искаме сертификат за произход. Всичко при нас е прозрачно, за разлика от предишните, които доставяха газ с пряка договореност и със сигурност внасяха руски. Аз открито заявих, че искам да вземем остатъчния руски газ, защото е евтин и веднага определени среди реагираха. Христов заяви, че хората трябва да знаят какво се прави. Газ се купува от търгове с участието на най-големите търговски компании", допълни той.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени