Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Еленергия, електричество, елзахранване
Еленергия, електричество, елзахранване Източник: Zonanews

 Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Осигурен е финансов ресурс от държавния бюджет за покриване на задълженията на Фонд сигурност на електроенергийната система. В това увери пред bTV служебният енергиен министър Владимир Малинов.

 

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар. Всеки по-голяма дял в цената за битовите клиенти би трябвало да заемат и възобновяемите източници. Увеличението на цената може да бъде минимално в рамките на инфлационните процесите в последната една година, посочи Малинов.

 

Министърът не се нае да каже с колко процента може да поскъпне цената на тока, но предположи, че може да е с 5-10%, но въпреки това призова медиите да изчакат заявлението на АЕЦ "Козлодуй".

 

Той добави, че цената на електроенергията става все по-достъпна. Малинов изтъкна още, че излизането на свободния пазар на електроенергия е необратим процес. Това, което бе прието като изменение в Закона за енергетиката за отлагането на либерализацията не отменя пълната либерализация от 1 януари 2026 г.

 

Ще бъде създадена правилната информационна кампания за начина и средствата, които трябва да използват след въвеждането на пълната либерализация - как да управляват при един свободен пазар своята консумация на електроенергия.

 

Според него определена група от домакинствата ще се справят добре със свободния пазар на електроенергия в сравнение с други, като по-възрастните. Ще има и часови диапазон, в който ще има евтина електроенергия и ще има такава с по-висока цена. Владимир Малинов добави, че за да няма енергийно бедни домакинства, ще бъде изготвен социален план за климата.

Още от "Икономика"

Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение, каза министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени