ЕС планира да наложи ембарго на руския втечнен природен газ

Миналата година ЕС е закупил 15,5 млн. тона втечнен природен газ (22 млрд.куб.м) от Русия, което е с почти 40% повече, отколкото в предвоенната 2021 г.

Руски втечнен газ
Руски втечнен газ Източник: РИА Новости

Европейският съюз започна да подготвя 14-ия пакет от санкции срещу Русия, а най-важните му разпоредби трябва да бъдат мерки срещу енергийните ресурси на дъравата-агресор. Шведският външен министър Тобиас Билстрьом разкри две разпоредби - забрана за внос на втечнен природен газ и мерки срещу сенчестия флот, който изнася петрол в нарушение на ценовия таван.

 

Покупките на руски втечнен природен газ от страните от ЕС нараснаха до рекордно ниво миналата година, въпреки че само частично компенсираха срива в доставките по тръбопроводи. Но от миналото лято петролът се изнася на цена, по-висока от границата от 60 долара за барел, определена от западните страни (едва през декември цената на петрол сорт "Urals" се върна на нива около тавана).

 

Затова Билстрьом нарече приемането на 14-ия пакет от санкции "едно от най-важните неща", според цитата на Ройтерс. "Ще се погрижим да включим забрана за внос на втечнен природен газ, както и мерки за ограничаване на сенчестия флот на Русия", подчерта той.

 

Миналата година ЕС е закупил 15,5 милиона тона втечнен природен газ (22 милиарда кубически метра) от Русия, което е с почти 40% повече, отколкото в предвоенната 2021 година. Основните купувачи са страни с голям капацитет за получаване и регазификация на втечнен природен газ – Испания, Франция и Белгия: делът на руския газ в общия им внос на втечнен природен газ през тази година възлиза съответно на 32%, 49% и 27%.

 

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон многократно е заявявала, че доставките на руски втечнен природен газ трябва да бъдат спрени. Но въпросът за налагането на санкции срещу него в ЕС се определя чрез демократична процедура, каза тя през март: "Нуждаем се от единодушие. Всички трябва да подкрепят тези предложения. Затова все още не сме наложили санкции срещу руския газ. Те трябва да изпратят ясно послание на тези, които ги заслужават и да нанесат повече щети на техните икономики, отколкото на нашата".

 

Следователно е необходимо постепенно да се намалят покупките на руски втечнен природен газ, заяви енергийният регулатор на Европейския съюз ACER в доклад в петък, тъй като доставките по тръбопроводи ще паднат в края на 2024 г.: Украйна няма да удължи договора с "Газпром" за транзит, в резултат на което само един клон от съществуващите някога пет ще остане за доставка на газ от Русия до Европа - през Турция.

 

В същото време, отбеляза ACER, тази година вероятно ще бъде пик за търсенето на газ поради ускорения преход на ЕС към възобновяеми източници. Ако целите за въвеждането им в експлоатация бъдат напълно постигнати, "до 2030 г. ще бъде възможно да се намали търсенето с малко над 200 милиарда кубически метра в сравнение с 2019 г.". За сравнение, през 2021 г. Русия е изнесла за ЕС над 150 милиарда кубически метра.

 

Редица членове на съюза, включително Швеция, Финландия и балтийските държави, настояват за незабавно ембарго върху вноса на руски втечнен природен газ, заявиха дипломати от ЕС пред Financial Times. Въпреки това, "ако Европа все още внася втечнен газ от Русия, това е, защото се нуждае от него", заяви френски търговец на газ пред S&ampP Global Commodity Insights: "Тъй като другият ни основен доставчик, Норвегия, работи с пълен капацитет, ще бъде трудно напълно да спрем руските доставки на втечнен природен газ. Енергийната криза все още не е напълно преодоляна".

 

Испания не може да спре покупката по двустранни договори без намеса на правителството, "а правителството заяви, че няма да се намесва в договорните отношения между двете частни компании", добавя Дейвид Люис, анализатор на LNG в S&P Global.

 

В същото време Европа приключи последния отоплителен сезон с рекордни запаси от газ, а сега те възлизат на 62,1%, по данни на "Gas Infrastructure Europe". При миналогодишния темп на запълване на газ в хранилищата, те ще бъдат запълнени до необходимите 90% някъде в началото на август, а не до 1 ноември, както се изисква. Допълнителни резерви могат да бъдат изградени в Украйна, която предлага на компаниите от ЕС една трета от огромните си подземни хранилища в западната част на страната.

 

Ако вносът на руски втечнен природен газ бъде напълно спрян, ЕС ще може да си осигури доставки от САЩ и Катар, както и от редица други страни, заявиха пред S&P Global Commodity Insights участници на европейския газов пазар. Например във Франция САЩ и Катар ще останат основните доставчици, а също така можем да очакваме увеличение на покупките от Туркменистан и някои увеличаващи се доставчици на втечнен природен газ в Африка. Основните вносители на Испания ще бъдат САЩ и Африка, добавя Люис.

 

За да улесни страните да се откажат от руския газ, Европейският парламент прие на 11 април закон, който им позволява отделно да блокират вноса, забранявайки на руските компании да резервират капацитет в инфраструктурата им за своя втечнен природен газ.

 

Тази година делът на САЩ в доставките на втечнен газ за Европа е 51%, Русия – 16%, Алжир – 10%, Катар – 8%, Нигерия – 4%.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени