ЕС подписа договор с Израел и Египет за доставка на природен газ в Европа

Споразумението е за три години с автоматично удължаване за още две години

Природен газ в Израел
Природен газ в Израел Източник: ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Европейският съюз, Израел и Египет подписаха меморандум за разбирателство за износ на газ от еврейската държава през арабската република за Европа, съобщи "Ал Джазира", цитирана от БГНЕС. Според документа споразумението е за три години с автоматично удължаване за още две години. Договорът става факт в последния ден от тридневното посещение на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Израел.

 

Вестник "Маарив" отбеляза, че Израел "може да се превърне в нов източник на газ" за ЕС, тъй като "ЕС се стреми да намали зависимостта си от доставките на газ от Русия". Във вторник ръководителят на ЕК, говорейки в университета "Бен Гурион" в Негев, Южен Израел, където беше удостоена с почетна докторска степен, заяви, че ЕС е готов да засили енергийното сътрудничество с Израел на фона на проблемите, които изпитва в момента с Русия. Тя заяви, че позицията на Москва по газовите въпроси засилва желанието на ЕС да търси алтернативни източници на енергийни ресурси.

 

Фон дер Лайен се срещна с израелския министър-председател Нафтали Бенет в Йерусалим на 14 юни вечерта. От канцеларията на израелския премиер съобщиха, че министър-председателят е "удовлетворил молбата на председателя на Европейската комисия за сътрудничество в областта на износа на природен газ през Египет за Европа".

 

От службата добавиха, че "лидерите са обсъдили укрепването на отношенията между Израел и ЕС и са потвърдили необходимостта от засилване на сътрудничеството в областта на иновациите, изменението на климата, екологичната устойчивост и много други области".

 

Освен това по време на разговорите Бенет "е представил действията на Иран в региона и е призовал международната общност да предприеме решителни действия срещу иранския режим и ускорения му напредък в разработването на ядрени оръжия".

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени