ЕС ще срине икономиката на Унгария, ако путинистът Орбан продължи да блокира помощта за Украйна

Предвижда се спиране на цялото финансиране от ЕС за Будапеща с намерението да се стреснат капиталовите пазари, да ускорят поевтиняването на унгарския форинт и да предизвикат скок в цената на обслужване на заемите на Унгария

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Soupstock

Европейският съюз ще саботира икономиката на Унгария, ако Будапеща блокира новата помощ за Украйна на срещата на върха тази седмица, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки поверителен план, изготвен от Брюксел, който бележи значителна ескалация в битката между Съюза и неговата най-проруски настроена държава членка.

 

В документ, изготвен от служители на ЕС и видян от финансово издание, Брюксел очертава стратегия за изрично насочване към икономическите слабости на Унгария, застрашаване на нейната валута и предизвикване на срив в доверието на инвеститорите в опит да навреди на "работните места и икономическия растежа", ако Будапеща откаже да вдигне ветото си срещу помощта за Киев.

 

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да блокира използването на бюджета на ЕС за предоставяне на финансова помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро на Украйна на извънредна среща на върха на лидерите на съюза този четвъртък.

 

Владимир Путин и Виктор Орбан
Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Ако той не отстъпи, другите лидери на ЕС трябва публично да се зарекат да спрат цялото финансиране от ЕС за Будапеща с намерението да се стреснат капиталовите пазари, да ускорят поевтиняването на унгарския форинт и да предизвикат скок в цената на обслужване на заемите на Унгария, се посочва в документа, цитиран от "Файненшъл таймс".

 

"Това е Европа, която казва на Виктор Орбан - стига толкова, време е да спазвате общата политика. Вие може да имате пистолет, но ние имаме базука", посочи пред финансово издание Муджаба Рахман, директор за Европа в консултантската компания Eurasia Group.

 

В документа от Брюксел се заявява, че "в случай на липса на споразумение на Срещата на върха на 1-ви февруари други държавни и правителствени ръководители ще заявят публично това в светлината на неконструктивното поведение на унгарския премиер. Те не могат да си представят, че европейски средства ще бъдат предоставени на Будапеща".

 

Без това финансиране, "финансовите пазари и европейските и международни компании могат да са по-малко заинтересовани да инвестират в Унгария", се посочва още в документа. Подобно наказание "би могло бързо да предизвика допълнително увеличение на разходите за финансиране на публичния дефицит и спад на местната валута".

 

Документът, изготвен от длъжностно лице в Съвета на ЕС, излага икономическите уязвимости на Унгария — включително нейния "много висок публичен дефицит", "много висока инфлация", слаба валута и най-високото равнище в ЕС на плащанията за обслужване на дълга като дял от брутния вътрешен продукт.

 

В негов също така се отбелязва как "работни места и икономическият растеж зависят до голяма степен" от задгранично финансиране, което се базира на високите нива на финансиране от ЕС.

 

Унгарският министър по въпросите на Европейския съюз Янош Бока написа във Фейсбук, че "Унгария няма да се поддаде на изнудване", имайки предвид план на Брюксел, за който съобщава изданието.

 

Министърът каза още, че "тази информация потвърждава това, което унгарското правителство казва от дълго време: Брюксел използва достъпа до фондовете на ЕС, за да упражнява политически натиск".

 

Бока също така заяви, че Унгария ще продължи да участва "конструктивно" в преговорите, но настоя, че няма да се "поддаде на шантаж".

Според него "Унгария не установява връзка между подкрепата за Украйна и достъпа до фондовете на ЕС и отхвърля други страни да правят това. Унгария участва и ще продължи да участва конструктивно в преговорите".

 

Но в знак на нарастващия натиск върху Будапеща да постигне компромис, Бока каза още, че Будапеща е изпратила в събота ново предложение до Брюксел, уточнявайки, че вече е отворена за използване на бюджета на ЕС за финансовия пакет за Украйна и дори за емитиране на общ дълг за финансирането му, ако бъдат добавени други предупреждения, които дават възможност на Будапеща да промени решението си на по-късна дата.

 

Янош Бока посочи пред финансово издание, че Будапеща иска "да проучи възможността за по-конструктивно и европейско решение" и е предложила да подкрепи плана от 50 милиарда евро за Украйна, ако получи годишно вето върху плащанията. Други страни от ЕС вече отказаха това предложение, тъй като се страхуват, че Орбан ще се опита да го блокира всяка година и да извлече нови отстъпки.

 

Министрите на външните работи на Украйна и Унгария, Дмитро Кулеба и Петер Сиярто, ще обсъдят въпроса за ветото, което налага Будапеща на отпускането на финансова помощ на Киев днес в Ужгород, Западна Украйна.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени