Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: ПП ГЕРБ

Европейският парламент трябва да се произнесе с дебат и резолюция за законодателни промени за разрешаване на проблема с опашките от камиони по границите. Това обобщи германският евродепутат Петер Йаар пред Комисията по петиции на Европейския парламент след представянето на подписката на Андрей Новаков за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници. Петер Йаар е координатор на Европейската народна партия в Комисията по петиции и предстои да обсъди с координаторите на останалите политически семейства в Европарламента следващи стъпки за резолюция по този въпрос. По време на изслушването за петицията се застъпиха още евродепутати от различни политически групи от Румъния и Република Хърватска.

 

Аз и още над 44 000 българи настояваме Европейският парламент да чуе гласа ни и да се произнесе с резолюция до края на този мандат, за да бъде намерено трайно решение на проблема и да бъдат премахнати опашките, заяви Новаков по време на изслушването. Той настоя петицията да остане отворена и да се прерасне в дебат в пленарна зала. За представянето на петицията в Европейския парламент в Брюксел пристигнаха и представители на транспортния бранш и международните превозвачи в България. Те са категорични, че задръстванията по границите не са само български проблем и че трябва да се търси решение, валидно за целия Европейски съюз.

 

През февруари евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ внесе в Европейския парламент петиция с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници. Инициативата му е в отговор на честите задръствания на ГКПП и километричните опашки от камиони, причинени от дългото време за чакане и закъсненията, свързани с проверки и контрол на превозните средства.

 

Новаков стартира подписката през лятото на 2022 г. след поредната криза с блокирани камиони на граничния пункт  Русе - Гюргево. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна, привличайки подкрепата на 44 247 души. В текста на петицията се подчертава, че километричните задръствания оказват отрицателно въздействие и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, възпрепятстват придвижването между държавите-членки, компрометират здравето и условията на труд на шофьорите.

 

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. Сектор "Транспорт" заема важно място в работата му, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство "Пакет Мобилност". Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Още от "Икономика"

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Делян Добрев: Някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй

Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени