"Еврофутбол" на Васил Божков-Черепа обявена във фалит

Решението, което подлежи на обжалване, е от 6 октомври и е взето Софийския градски съд

Васил Божков-Черепа
Васил Божков-Черепа Източник: Zonanews
Компанията за спортни залагания "Еврофутбол" на обвиняемия бизнесмен Васил Божков е обявена в несъстоятелност. Решението, което подлежи на обжалване, е от 6 октомври и е взето Софийския градски съд на базата на жалба от фирмата "Ботел" ЕООД, която твърди, че има вземания в размер на 21 759 лв. от хазартната компания на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. В съдебното решение е записано, че "Еврофутбол" дължи на хазната данъци и лихви върху тях в размер на над 356 милиона лева. 
 
"С оглед на това и предвид факта, че този търговец е спрял да извършва стопанска дейност заради отнетия му лиценз, трябва да се заключи, че липсват основания да се счита, че съществува каквато и да е вероятност той да преодолее състоянието на неспособност да изпълнява своите краткосрочни задължения", е записано в решението на Софийския градски съд.
 
Според последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по линия на хазарта бюджетът е ощетен с над 566 млн. лева. Тези щети са произлезли от компаниите "Ню геймс", "Национална лотария" и "Еврофутбол".
 
"Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси", заявяват в заключение от АДФИ.
 
Отношенията между Божков и Държавната комисия по хазарта залегнаха и в съобщението на Американското финансово министерство, с което бе оповестено, че намиращият се в Дубай бизнесмен е санкциониран за "сериозна корупция" по силата на Глобалния закон "Магнитски".
 
В началото на 2020 г. държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на "Ефбет" братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании.
 
Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Още от "Икономика"

Зърнопроизводителите бесни заради заплаха на Кирил Петков, на крачка да подкарат тракторите към София

Според тях изказването на Киро Харварда противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени