Еврокомисар Кадри Симсон: Енергийното изнудване на Путин се провали

Това заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Опитът на руския президент Владимир Путин да изнудва Европа с енергийни ресурси се провали, но следващата година снабдяването с тях ще продължи да бъде предизвикателство, каза в четвъртък европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.


Говорейки на среща на министрите на енергетиката от Средиземноморието в Малта, Симсон каза, че средиземноморският регион е изиграл ключова роля в европейската реакция на изключителна година на енергийна криза и трудности, създадени от руската инвазия в Украйна.

 

Кадри Симсон
Кадри Симсон Източник: ЕК

ЕС стартира плана REPowerEU през май 2022 г. в отговор на смущенията на пазара, причинени от инвазията на Русия, с цел спестяване на енергия, увеличаване на производството на чиста енергия и диверсификация на енергийните доставки.

 

"Една година по-късно можем да кажем, че опитът на Путин да изнудва Европа с помощта на енергия се провали и което е по-важно в дългосрочен план, ние инвестирахме масово във възобновяеми източници", заяви Симсон.


Комисарят подчерта потенциала на Средиземноморието за плаваща вятърна технология и каза, че Комисията е подготвила примерен бюджет от 50 милиона евро, за да подкрепи своя призив за иновации в плаващата технология като част от своята изследователска програма "Хоризонт Европа" финансиране на наука и иновации.


"Все още не сме излезли от енергийната криза и предстоящата година все още ще бъде предизвикателство. Европа трябва да стане още по-добра в поддържането на собствената си индустрия за чистия преход и да постигне целите си за възобновяема енергия, за да може по-добре да използва европейската енергийна независимост", каза комисарят.

 

Министърът на енергетиката на Малта Мириам Дали, която председателстваше срещата, каза, че деветте участващи държави са се съгласили, че Средиземноморието играе важна роля в прехода към чиста енергия и че темпът на прехода трябва да се ускори.


Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Словения, Италия, Португалия и Испания, заедно с Малта, се споразумяха да установят Средиземно море като център за чиста енергия с акцент върху офшорните възобновяеми енергийни източници и междусистемните връзки между ЕС и страните от другата страна на морето.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени