Еврокомисарят Мария Габриел даде начало на проект на Техническия университет в Пловдив за 12 милиона лева

Партньори по проекта са Техническите университети в София, Габрово, Варна, Софийският университет "Св. Климент Охридски”, Институтите по роботика и по електроника на БАН, както и Централната лаборатория по приложна физика на Академията

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Eudebates.tv

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел откри възстановената част от сградата на III -ти корпус на Техническия университет –филиал Пловдив. Сградата е паметник на културата и е известна в миналото като Френския девически колеж. Обновяването й е в рамките на проект за изграждането на Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии" по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж .

 

Партньори по проекта са Техническите университети в София, Габрово, Варна, Софийският университет "Св. Климент Охридски”, Институтите по роботика и по електроника на БАН, както и Централната лаборатория по приложна физика на Академията. Ремонтът й е за 2,2 милиона лева, а оборудването на центъра е на стойност 9,8 милиона лева. В словото си еврокомисар Мария Габриел акцентира върху партньорството, таланта и приложимостта, които са основите за развитие на този научен проект.

 

"Повече от всякога Европа, която е лидер в науката има нужда да се превърне в в лидер в иновациите. Иновациите трябва да намират своето приложение в индустрията", подчерта Габриел. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени