Еврокомисията одобри 16 млн. евро за разширяването на газохранилището в Чирен

Компанията "Булгартрансгаз" ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на хранилището

Булгартрансгаз, газохранилище "Чирен"
Булгартрансгаз, газохранилище "Чирен" Източник: Zonanews

Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 16 млн. евро, които да бъдат отпуснати за разширяването на хранилището за природен газ в Чирен.

 

Компанията "Булгартрансгаз" ще инвестира около 285 млн. евро за разширяване на капацитета на хранилището, което е единствено в страната за съхранение на природен газ, така че капацитетът му да бъде увеличен от 550 млн. на 1 млрд. куб. м, както и да се увеличат и възможностите на вкарване и извличане на синьото гориво.

 

Страната ни уведоми ЕК за плановете си да подкрепи инвестициите на "Булгартрансгаз" в рамките на 9 години със заем с публична гаранция от 16 млн. евро. Целта е да се гарантира сигурност на газовите доставки, да се подкрепи конкуренцията на газовия пазар, също и чрез по-голяма интеграция а завода в мрежата и да се насърчи търговията с газ в региона.

 

В решението си да одобрят държавната помощ от ЕК подчертават, че разширяването на хранилището е проект от общ интерес, в т.ч. и за климатичните цели.

 

Булгартрансгаз
Булгартрансгаз Източник: Zonanews

 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени