Европа е похарчила $105 млрд. за газ, с който да запълни газохранилищата си

Европа е похарчила $105 млрд. за газ, с който да запълни газохранилищата си

Природен газ
Природен газ Източник: Zonanews

Европейските държави са похарчили "колосална сума" от близо 105 млрд. долара, за да запълнят газохранилищата си заради отказа от руско гориво, пише Bloomberg, като се позовава на свои анализатори и експерти. "Общата стойност на горивото [съхранявания газ] е 104,8 млрд. долара", цитира изданието Бен Макуилямс, експерт от брюкселския мозъчен тръст Bruegel.

 

В същото време Анис Гънболд, ръководител на отдела за изследване на световните енергийни пазари в Aurora Energy Research в Обединеното кралство, заяви, че през следващата година тази цифра само ще се увеличи, тъй като съществуващите резерви ще бъдат изчерпани през зимата. След това, каза той, "всичко ще започне отначало". Освен това експертът изтъкна, че купуването на газ за пълнене на резервоарите за съхранение забавя производството, което води до отклоняване на ресурси от дългосрочните нужди.

 

От своя страна колумнистът на Bloomberg Лионел Лоран уточни, че Европа се е стремяла да запълни напълно резервоарите преди първите студове, което е наложило максимално използване на алтернативни източници от Норвегия до Обединените арабски емирства.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени