Европа сменя руския газ с такъв, доставен от Алжир, Азербайджан и Конго

В сравнение с 2021 г., доставките на американски газ за държавите от ЕС нараснаха със 144,3 %

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

Само преди година и половина Газпром осигуряваше повече от 40 % от вноса на газ в Европа. Сега този процент е 13, а общият експорт на руски газ през тази година в Европа ще е на най-ниското си ниво от средата на 70-те години на миналия век. 

 

С началото на варварската война срещу Украйна, Русия на практика предаде този пазар на своите конкуренти, които дотогава не можеха да се преборят с нейните доставки. Алжир е един от тези конкуренти, който се превърна в най-големият доставчик на приподен газ за стария континент. 

 

Азербайджан се готви да удвои обема на доставките в ЕС до 2027 г. и според източници в Баку - вече реализира този план, при това с голямо изпреварване на графика. 

 

Италианската Eni ще започне през тази година да доставя газ от Конго. От октомври 2022 г. започна да функционира газопроводът Baltic Pipe, по който около 10 млрд. куб.метра природен газ ще постъпват в Полша, Дания и съпределните им страни от Норвегия. 

 

От срива на руския газов експорт в Европа изключително много спечелиха САЩ - нещо, което дори високопоставени руски чиновници признават. В сравнение с 2021 г., доставките на американски газ за държавите от ЕС нараснаха със 144,3 %, съобщава The Moscow Times

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени