Европейската комисия предлага отбранителната индустрия на ЕС да премине в "режим на военна икономика"

Възможността за нов президентски мандат на Тръмп, който постави наскоро в публично изказване под съмнение ангажимента на Вашингтон към НАТО, означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити

Снаряди
Снаряди Източник: Facebook

Днес Европейската комисия ще предложи начини Европейският съюз да засили отбранителната си индустрия, така че да може да премине в "режим на военна икономика" в отговор на руската инвазия в Украйна. Това съобщи агенция Ройтерс

 

Според представители на ЕС европейският комисар по промишлеността Тиери Бретон ще представи предложения за насърчаване на страните от ЕС да купуват повече оръжия от европейски компании, както и да помогне на такива компании да увеличат производствения си капацитет.

 

Бретон, който беше главен изпълнителен директор на френска технологична компания, каза още, че възможността за нов президентски мандат в САЩ от страна на Доналд Тръмп, който постави наскоро в публично изказване под съмнение ангажимента на Вашингтон към НАТО, означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити.

 

"Трябва да променим парадигмата и да преминем в режим на военна икономика. Това означава също, че европейската отбранителна промишленост трябва да поеме повече рискове с нашата подкрепа. В настоящия геополитически контекст Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от резултата от изборите на нашите съюзници на всеки четири години", заяви Бретон.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени