Финален доклад за активиране на неактивното население в България

За изготвянето на доклада, който ще представи и препоръки към България за оптимизиране на пазара на труда, ОИСР извърши анализ на текущите политики и програми, прилагани на пазара на труда в България

Икономическа активност
Икономическа активност Източник: Zonanews

Финален доклад за активиране на неактивното население в България и постигнатите резултати по партньорски проект на Агенцията по заетостта, изпълняван съвместно с Европейската комисия (ЕК) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), ще бъде представен на онлайн официално събитие на 15 март 2022 г. (вторник), от 10:00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. 

 

Докладът е резултат от извършената оценка на институционалната рамка и текущите политики за активиране на неактивни лица в България по проект "Реформиране на съществуващите и проектиране на нови мерки за активиране на неактивни лица и тяхното включване в пазара на труда в България".

 

В него партньорите ни от ЕК и ОИСР ще представят детайлен анализ на неактивното и безработното население у нас и предложенията за реформи в тази област. Официални гости от страна на международните партньори по проекта ще бъдат Натали Бергер – директор на дирекция "Подкрепа на реформите в държавите членки" (EC DG-Reform) в Европейската комисия и Стефано Скарпета – директор на дирекция "Заетост и социална въпроси" в ОИСР.

 

За изготвянето на доклада, който ще представи и препоръки към България за оптимизиране на пазара на труда, ОИСР извърши анализ на текущите политики и програми, прилагани на пазара на труда в България.

 

За целта се проведоха редица срещи с представители от българската централна и регионална администрация,  с представители от българския неправителствен сектор, с крупни частни трудови посредници на пазара на труда в България, със социалните партньори, и с работодатели, тясно партниращи си с АЗ на национално и регионално ниво, които също ще бъдат участници в събитието, се посочва в съобщението. 

 

Проектът се реализира в рамките на Искане за подкрепа от страна на Агенция по заетостта (АЗ) по Програма за подпомагане на структурните реформи за 2019 г., изготвено от АЗ и подадено чрез Министерство на финансите. Одобрен е за финансиране от ЕК, а за неговото реализиране като партньор е избрана ОИСР.

 

Изпълнението на проекта е доказателство пред международните партньори от ОИСР за желанието на страната ни да поддържа високите стандарти, наложени от най-развитите икономики в света, още повече предвид наскоро отправената покана за присъединяване на България към обществото на ОИСР.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени