Financial Times: България е решила чрез данъци да изрита "Газпром" и "Лукойл" от европейските пазари

Основната задача е да се направят доставките много по-малко печеливши за Газпром и да се принудят Сърбия и Унгария да търсят природен газ другаде

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Българското правителство наложи високи данъци върху дейността на руските енергийни компании. Основната цел на тази мярка е да принуди "Газпром" и "Лукойл" да напуснат европейския пазар, като направи бизнеса им много по-малко печеливш, обясниха пред Financial Times представители на българското правителство.

 

"Газпром" спря да доставя газ за България малко след началото на войната в Украйна: тогава Русия поиска страните от ЕС да преминат към схема за плащане "с рубли", но повечето отказаха да го направят. Транзитните доставки за Унгария и Сърбия през територията на България обаче продължават. Сега правителството, което беше сформирано през май и след няколко години на нестабилност и безпорядък във властта, пое ясен курс за укрепване на връзките с ЕС, въведе данък от 10 евро / MWh върху транзита на руски газ.

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

Това е около 20% от цената, на която се търгува европейският газ: котировки на фючърсите на нидерландската борса TTF се колебаят около 50 евро през последната седмица. В случая с руския газ тази цифра може да е още по-висока: договорните цени на "Газпром" традиционно са по-ниски, отколкото на спот пазара. Транзитните такси обаче обикновено са само няколко процента.

 

Изчислението е следното, обясни пред FT човек, запознат с решението на правителството:

"Въпреки че вече не консумираме руски газ, ние на практика и в момента помагаме на Европа да продължи да го консумира. Основната задача е да се направят доставките много по-малко печеливши (за Газпром, бел. ред.) и да се принудят Сърбия и Унгария да търсят (природен газ, бел. ред.) другаде".

 

Дори след началото на войната руските власти помогнаха на Унгария няколко пъти, тъй като тя остана единствената страна, лоялна на Москва в ЕС, а премиерът Виктор Орбан редовно ограничаваше въвеждането на санкции и ограничителни мерки (срещу РФ, бел. ред.). Будапеща се съгласи да плаща за газ в рубли, през лятото на 2022 г. Русия се съгласи на допълнителни доставки за Унгария, а през есента държавният търговец на енергия MOV се съгласи да отложи зимните плащания по договора с "Газпром".

 

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Twitter

Унгария купува около 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно от Русия, което е повече от 80% от нуждите й от внос на газ. Външният министър Петер Сиярто нарече българския данък "неприемлив", целящ да подкопае енергийната сигурност на Унгария и сътрудничеството й с Русия. Но благодарение на това сътрудничество страната е добре подготвена за новия зимен сезон, каза Сиярто в началото на октомври. Той също така се оплака, че Европейският съюз изисква Унгария да не купува руски газ, но в същото време не помага за диверсифициране на доставките.

 

Данъкът би намалил транзитните печалби на "Газпром", но не би оскъпил газа за потребителите в Унгария и Сърбия, контрира българският финансов министър Асен Василев, тъй като повечето договори на "Газпром" фиксират цената на границата на приемащата страна. "Данъкът е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта на съюза от руските изкопаеми горива", каза Василев.

 

София иска да се отърве и от "Лукойл", която притежава най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров - рафинерията "Нефтохим" в Бургас. Тя получава руски петрол от Новоросийск. България остава единствената страна в ЕС, в която руският петрол се превозва по море (през септември доставките бяха около 183 000 барела на денонощие).

 

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

През септември българският парламент вече реши, че рафинерията трябва да намали потреблението си на руски петрол до 80% до края на тази година и напълно да се откаже от него до октомври 2024 г. А наскоро правителството въведе 60 % данък върху печалбата на "Нефтохим". Ставката ще се върне на 15% едва след като рафинерията има нов собственик, заявява финансовият министър Асен Василев пред Financial Times. Според него действията на правителството са принудили "Лукойл" да започне да търси купувачи, а някои вече са проявили интерес.

 

Правителството също така нареди на рафинерията да похарчат най-малко 500 милиона евро за модернизиране и преконфигуриране на оборудването за преработка на петрол с по-ниско съдържание на сяра от руския клас "Урал", който се купува в момента. По-рано Василев нарече замяната на Русия с други източници "въпрос на логистика": "За да се премине към петрол, който не се доставя през Черно море, е необходимо значително да се увеличи – може би двойно – капацитетът за съхранение, така че рафинерията да може да работи 20-30 дни без нито един танкер".

 

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

По думите на министъра през последните месеци правителството е извършило енергийни реформи, които са били отложени с 10-15 години. По-специално, съветският газопровод, предназначен за транспортиране на газ до Гърция и Турция, е оборудван с механизъм, който осигурява изпомпване в обратна посока.

 

Добавена е нова връзка на границата с Гърция, а допълнителни връзки се изграждат на границите със Сърбия и Румъния. Газохранилищата в България са пълни на 96,9% в навечерието на отоплителния сезон по данни на Gas Infrastructure Europe.

Още от "Икономика"

Министър Малинов обсъди напредъка по съвместните проекти в областта на ядрената енергетика с Дженифър Гранхолм и Андрю Л

Разговорите се проведоха в румънската столица Букурещ в рамките на петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата

Прочетете повече прочетете повече

Полската компания Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA ще бъде избрана за изпълнител за доставка на 35 мотрисни влака, след

От страна на Stadler са поставени ултимативни изисквания, променящи дори обхвата на договора, като същите излизат далеч от рамката на несъществените изменения

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов в Букурещ: Всяка помощ за възстановяване на енергетиката на Украйна е от ключово значение

Необходимостта от пълна диверсификация на изкопаеми горива с произход Русия за държавите от ЕС и Енергийната общност бе друг акцент в изказването на министър Малинов по време на форума

Прочетете повече прочетете повече

Агенцията за търговия и развитие на САЩ ще финансира предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-За

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени