Financial Times: България е решила чрез данъци да изрита "Газпром" и "Лукойл" от европейските пазари

Основната задача е да се направят доставките много по-малко печеливши за Газпром и да се принудят Сърбия и Унгария да търсят природен газ другаде

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Българското правителство наложи високи данъци върху дейността на руските енергийни компании. Основната цел на тази мярка е да принуди "Газпром" и "Лукойл" да напуснат европейския пазар, като направи бизнеса им много по-малко печеливш, обясниха пред Financial Times представители на българското правителство.

 

"Газпром" спря да доставя газ за България малко след началото на войната в Украйна: тогава Русия поиска страните от ЕС да преминат към схема за плащане "с рубли", но повечето отказаха да го направят. Транзитните доставки за Унгария и Сърбия през територията на България обаче продължават. Сега правителството, което беше сформирано през май и след няколко години на нестабилност и безпорядък във властта, пое ясен курс за укрепване на връзките с ЕС, въведе данък от 10 евро / MWh върху транзита на руски газ.

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

Това е около 20% от цената, на която се търгува европейският газ: котировки на фючърсите на нидерландската борса TTF се колебаят около 50 евро през последната седмица. В случая с руския газ тази цифра може да е още по-висока: договорните цени на "Газпром" традиционно са по-ниски, отколкото на спот пазара. Транзитните такси обаче обикновено са само няколко процента.

 

Изчислението е следното, обясни пред FT човек, запознат с решението на правителството:

"Въпреки че вече не консумираме руски газ, ние на практика и в момента помагаме на Европа да продължи да го консумира. Основната задача е да се направят доставките много по-малко печеливши (за Газпром, бел. ред.) и да се принудят Сърбия и Унгария да търсят (природен газ, бел. ред.) другаде".

 

Дори след началото на войната руските власти помогнаха на Унгария няколко пъти, тъй като тя остана единствената страна, лоялна на Москва в ЕС, а премиерът Виктор Орбан редовно ограничаваше въвеждането на санкции и ограничителни мерки (срещу РФ, бел. ред.). Будапеща се съгласи да плаща за газ в рубли, през лятото на 2022 г. Русия се съгласи на допълнителни доставки за Унгария, а през есента държавният търговец на енергия MOV се съгласи да отложи зимните плащания по договора с "Газпром".

 

Руски природен газ
Руски природен газ Източник: Twitter

Унгария купува около 4,5 милиарда кубически метра природен газ годишно от Русия, което е повече от 80% от нуждите й от внос на газ. Външният министър Петер Сиярто нарече българския данък "неприемлив", целящ да подкопае енергийната сигурност на Унгария и сътрудничеството й с Русия. Но благодарение на това сътрудничество страната е добре подготвена за новия зимен сезон, каза Сиярто в началото на октомври. Той също така се оплака, че Европейският съюз изисква Унгария да не купува руски газ, но в същото време не помага за диверсифициране на доставките.

 

Данъкът би намалил транзитните печалби на "Газпром", но не би оскъпил газа за потребителите в Унгария и Сърбия, контрира българският финансов министър Асен Василев, тъй като повечето договори на "Газпром" фиксират цената на границата на приемащата страна. "Данъкът е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта на съюза от руските изкопаеми горива", каза Василев.

 

София иска да се отърве и от "Лукойл", която притежава най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров - рафинерията "Нефтохим" в Бургас. Тя получава руски петрол от Новоросийск. България остава единствената страна в ЕС, в която руският петрол се превозва по море (през септември доставките бяха около 183 000 барела на денонощие).

 

Лукойл
Лукойл Източник: Zonanews

През септември българският парламент вече реши, че рафинерията трябва да намали потреблението си на руски петрол до 80% до края на тази година и напълно да се откаже от него до октомври 2024 г. А наскоро правителството въведе 60 % данък върху печалбата на "Нефтохим". Ставката ще се върне на 15% едва след като рафинерията има нов собственик, заявява финансовият министър Асен Василев пред Financial Times. Според него действията на правителството са принудили "Лукойл" да започне да търси купувачи, а някои вече са проявили интерес.

 

Правителството също така нареди на рафинерията да похарчат най-малко 500 милиона евро за модернизиране и преконфигуриране на оборудването за преработка на петрол с по-ниско съдържание на сяра от руския клас "Урал", който се купува в момента. По-рано Василев нарече замяната на Русия с други източници "въпрос на логистика": "За да се премине към петрол, който не се доставя през Черно море, е необходимо значително да се увеличи – може би двойно – капацитетът за съхранение, така че рафинерията да може да работи 20-30 дни без нито един танкер".

 

Асен Василев
Асен Василев Източник: МФ

По думите на министъра през последните месеци правителството е извършило енергийни реформи, които са били отложени с 10-15 години. По-специално, съветският газопровод, предназначен за транспортиране на газ до Гърция и Турция, е оборудван с механизъм, който осигурява изпомпване в обратна посока.

 

Добавена е нова връзка на границата с Гърция, а допълнителни връзки се изграждат на границите със Сърбия и Румъния. Газохранилищата в България са пълни на 96,9% в навечерието на отоплителния сезон по данни на Gas Infrastructure Europe.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени