Финландия отпуска 300 милиона евро за земеделците

Средствата ще бъдат предназначени за пряка подкрепа на селските стопанства

300 милиона евро на земеделците във Финландия
300 милиона евро на земеделците във Финландия Източник: Pixabay
Финландското правителство ще отпусне 300 милиона евро на земеделците в страната, които се сблъскват с остра криза на ликвидността, причинена от високата инфлация и покачващите се цени на електроенергията заради войната в Украйна. Това заяви днес министърката на финансите Аника Саарико, пише БТА.
 
"Селските стопани не разполагат с налични пари, когато трябва всеки ден да купуват торове, семена и добитък", каза тя, имайки предвид наближаването на пролетния земеделски сезон.
 
Саарико подчерта, че очаква ЕС да реши идната седмица дали могат да бъдат смекчени правилата на блока, за да се изплащат по-високи субсидии на земеделците според сегашните схеми за подкрепа. Ако това не стане Финландия ше въведе нов национален механизъм за подкрепа по време на криза.
 
Държавата се ангажира да отдели общо 300 милиона евро, които преимуществено ще бъдат предназначени за пряка подкрепа на селските стопанства, заяви Саарико.
 
Без да съобщава конкретни суми, Аника Саарико добави, че правителството планира също да увеличи разходите за отбрана и търси начини да подкрепи транспортния сектор, който е потърпевш от високите цени на енергията.
 
Съседна Швеция обяви в понеделник, че ще намали данъците върху горивата, за да смекчи високите цени.
 
Саарико е на мнение ролята на държавата в краткосрочна перспектива се изразява в справяне с острата криза на ликвидността, която произтича от покачващите се цени на енергията, за да излезем от тази ситуация, без да губим селски стопанства, които носят приходи.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени