Финландският президент обяви, че руските действия в Украйна може да се отразят на общ проект за ядрена централа

Централата е съвместен проект между консорциум от финландски електроенергийни доставчици и дъщерно дружество на руската държавна компания "Росатом"

Финландският президент Саули Нинистьо
Финландският президент Саули Нинистьо Източник: Пресслужба на Президента на РФ

Действията на Русия ще окажат влияние върху оценката за сигурността на съвместния финландско-руски проект за изграждане на ядрена електроцентрала в северозападна Финландия, каза финландският президент Саули Нинистьо, цитиран от БТА.

 

"Сигурността определено ще бъде един от факторите при разглеждането на проекта", заяви той пред журналисти. Нинистьо отказа да коментира вероятния резултат от оценката. Финландското правителство ще вземе окончателното решение дали да даде зелена светлина за реализиране на проекта, уточни той.

 

Централата е съвместен проект между консорциум от финландски електроенергийни доставчици и дъщерно дружество на руската държавна компания "Росатом", която притежава дял от 34 процента. Финландия подготвя проекта от десет години, осем от които в партньорство с Русия, отбелязва Ройтерс.

 

Европейският съюз днес ще вземе решение за първия пакет санкции в отговор на признаването вчера от Русия на двете сепаратистки области в Източна Украйна за независими държави, каза още финландският президент.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени