Финландският ядрен реактор Олкилуото 3 ще заработи с пълна мощ, най-големият е в Европа

Това е първият нов реактор на Финландия от над четири десетилетия насам и първият нов в Европа от 16 години насам

Финландският ядрен реактор Олкилуото 3
Финландският ядрен реактор Олкилуото 3 Източник: Twitter

Финландският ядрен реактор Олкилуото 3, който ще е най-големият в Европа, ще заработи с пълна мощ днес, предаде Ройтерс, като се позова на компанията оператор "Теолисууден Воима". Очаква се реакторът да осигури около 14 процента от електричеството, от което се нуждае страната и на намали нуждите й от внос на електроенергия от Швеция и Норвегия.

 

Пускането на реактора в действие става в разгара на енергийната криза, породена от руската инвазия в Украйна. Компанията оператор на реактора е собственост на финландската фирма "Фортум" и на консорциум от енергийни и промишлени компании.

 

Строителството на реактора, който е 1,6-гигаватов, започна през 2005 г. Той трябваше да заработи четири години по-късно, но възникнаха серия от технически проблеми. През март миналата година беше тествано свързването на реактора с националната енергийна мрежа, но последваха отново аварии и бяха нужни месеци, за да се поправят нещата.

 

Това е първият нов реактор на Финландия от над четири десетилетия насам и първият нов в Европа от 16 години насам, припомня БТА.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени