Франс Тимерманс: Брюксел ще застане зад България, ако реши да довърши АЕЦ "Белене"

Европейската комисия няма данни, че Русия манипулира пазара на природен газ

Франс Тимерманс
Франс Тимерманс Източник: Getty Images

"Някои от страните отричат ядрената енергия, но други я прегръщат. Голямото предимство е, че нямаме изгорени газове. Сред недостатъците е, че ядрената енергия е много скъпа. ЕК няма нищо против използването на ядрена енергия, но всяка една от страните трябва да реши за себе си", заяви пред bTV заместник-председателят на Еврокомисията и отговорник за "Зелената сделка" Франс Тимерманс. 

 

Той добави, че Брюксел ще застане зад страната ни, ако решим да довършим АЕЦ "Белене". "Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим", обясни Тимерманс.

 

Зам.-председателят на Европейската комисия пристигна на посещение в България, за да участва във форума "Зеленият преход – решения и предизвикателства за България", организиран от dir.bg и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

 

"Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса", коментира Тимерманс. Тимерманс беше категоричен, че не може да каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост.

 

"Когато става дума за Планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския План през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва", каза Тимерманс.

 

Той се надява, че цените на природния газ ще слязат надолу в началото на следващата година. Тимерманс заяви, че Европейската комисия няма данни, че Русия манипулира пазара на природен газ – теза, която не без основание е много популярна сред анализаторите. "Русия изпълнява своите договори за доставка на природен газ. Нямаме причина да смятаме, че те притискат пазара. Русия се опитва да достави максимални количества на Китай. Нямаме причина да смятаме, че Русия манипулира пазара", заяви зам.-председателят на ЕК.

 

Той не смята, че настоящата ситуация ще повлияе по някакъв начин на бъдещето на Зелената сделка. "Настоящата ситуация е временна. Ако погледнем дългосрочно, виждаме, че няма бъдеще в използването на въглища. В глобален план все повече страни изповядват тази политика", каза Тимерманс, но добави, че трябва да осигурим обаче едно по-добро бъдеще на районите, където живеят миньорите.

 

Според него в бъдеще ще има смесица от добиването на енергия. "Вятърът и слънцето са много по-евтина алтернативна енергия. Природният газ също е едно добро решение, когато изоставим въглищата. Трябва да оправим качеството на въздуха. В България всяка година умират по 10 хиляди души заради лошия въздух", каза заместник-председателят на ЕК.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени