Французите от Meridiam опровергаха лъжите на втори министър на хунтата: Притежаваме 99 % от концесионера на летище София

Във пост във фейсбук днес Кирил Домусчиев се закани да съди транспортния министър

Летище София
Летище София Източник: Zonanews

Във връзка с коментари, публикувани в българските медии, потвърждаваме, че акционери в дружеството "СОФ Кънект" AД, концесионер на летище София, са Meridiam, които притежават пряко 99% от капитала и акциите, както и австрийската компания Strabag, която има 1%. Няма никакво участие на български граждани или фирми както в "СОФ Кънект", така и в Meridiam. Това съобщават в писмо до медиите от френския инвестиционен фонд. На 4 ноември в интервю за "Медиапул" министърът на транспорта Христо Алексиев заяви: Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на Кирил Домусчиев участват с 20%в концесията, но искам да разбера къде е операторът на летище "Мюнхен".

 

Във пост във фейсбук днес Домусчиев отвърна, че това е 100-процентова лъжа и се закани да съди транспортния министър. Това са опити за манипулиране на общественото мнение с фалшиви новини, пише още предприемачът.

Няколко часа по-късно дойде и информацията от фонда, съобщава се, че Meridiam е основан през 2005 г. от Тиери До, с убеждението, че синхронизирането на интересите между публичния и частния сектор може да осигури значими решения за колективните нужди на общностите. По френското законодателство Meridiam е независима инвестиционна компания и управлява активи.

 

Тя е специализирана в разработването, финансирането и дългосрочното управление на устойчива публична инфраструктура в три основни сектора: устойчива мобилност, критични обществени услуги и иновативни нисковъглеродни решения. С офиси в Адис Абеба, Аман, Дакар, Истанбул, Ню Йорк, Люксембург, Париж, Торонто и Виена, Meridiam понастоящем управлява 18 млрд. щатски долара и повече от 100 проекта.

 

Meridiam е сертифициран по ISO 9001:2015, има усъвършенстван рейтинг за устойчивост от VigeoEiris (Moody's) и прилага собствена методология по отношение на ESG и въздействието, базирана на Целите за устойчиво развитие (ЦУР) на ООН, се казва в съобщението.

 

По-рано от "СОФ Кънект" заявиха, че стоят твърдо зад инвестиционната си програма и спазват всички условия по концесионния договор. На 17 септември дружеството е представило в министерството на транспорта Генералния план за развитието на летището.

 

В него детайлно са описани фазите и инвестициите, които ще бъдат направени. След одобрение от страна на държавата, ще започне работа по ключовите проекти, които ще доведат до трансформацията и модернизацията на летището. Предложените инвестиции за първите пет години в размер на 43 млн. евро, които включват цялостно обновяване и промяна на облика на Терминал 2, получиха одобрение вчера, съобщава концесионерът.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени