Френски, китайски и японски акционери сложиха кръст на най-големия руски проект за втечнен газ "Арктик СПГ 2"

Проектът е разглеждан като ключов за стремежа на Русия да увеличи световния си пазарен дял на втечнен природен газ до 2030 г. на 20% от 8%

Arctic LNG-2 (Арктик СПГ 2)
Arctic LNG-2 (Арктик СПГ 2) Източник: Арктик СПГ 2

Според руското издание "Комерсант" чуждестранните акционери в проекта Arctic LNG-2 - френската TotalEnergies, китайските CNPC и CNOOC и консорциум от японските Mitsui и JOGMEC - са обявили форсмажорни обстоятелства за участие в проекта. Проектът, разглеждан като ключов за стремежа на Русия да увеличи световния си пазарен дял на втечнен природен газ до 2030 г. на 20% от 8%, вече беше изправен пред трудности поради санкциите на САЩ заради конфликта в Украйна и липсата на превозвачи на газ.

 

Това може да доведе до факта, че Arctic LNG-2 ще загуби дългосрочни договори за износ на втечнен газ, а руската Novatek ще трябва да финансира проекта самостоятелно. В същото време китайски и японски компании попитаха американските власти за възможността за освобождаване на доставките на LNG от санкции.

 

За момента Arctic LNG-2 ще трябва да продава газ на спот пазара. В същото време възниква въпросът за наличието на танкери за износ на LNG. Според "Комерсант" корабостроителницата "Звезда" може отново да забави доставката им, но има шанс през 2024 г. да бъдат получени танкери от чуждестранни корабостроителници.

 

Най-големият руски проект за втечнен газ Арктик СПГ 2
Най-големият руски проект за втечнен газ Арктик СПГ 2 Източник: Арктик СПГ 2

Чуждестранните акционери на Arctic LNG-2 са обявили форсмажорни обстоятелства по договорите си в проекта поради санкциите на САЩ, съобщиха източници в руското правителство пред "Комерсант". Това означава, че акционерите на завода за втечнен природен газ се отказват от задълженията си да го финансират и да изпълняват договори за изкупуване на втечнен природен газ.

 

Става дума за френските TotalEnergies, китайските CNPC и CNOOC, както и за консорциум от японските Mitsui и JOGMEC. Всеки от тях има по 10% дял в Arctic LNG-2. Самата Novatek притежава 60%. Всеки от акционерите има право да получава втечнен газ пропорционално на своя дял, т.е. Novatek има 12 милиона тона годишно, чуждестранните акционери имат по 2 милиона тона. JOGMEC заяви пред "Комерсант", че продължава да анализира въздействието на санкциите върху арктическия LNG-2, CNOOC не е открита за коментар, а останалите акционери не са отговорили.

 

Първоначалните инвестиции в проекта "Арктик СПГ 2" възлизат на $21 млрд., чието набиране не беше безпроблемно след западните санкции срещу Русия. Проблемите с финансирането могат да се разширят. Както "Комерсант" съобщи на 26 юни, цената на арктическия СПГ-2 вече се е увеличила с около 17%, до $25 млрд. поради необходимостта от закупуване на допълнително оборудване.

 

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че Novatek е изпратила на клиентите си известия за форсмажорни обстоятелства относно доставките на втечнен природен газ от портфолиото си. По-специално агенцията писа за форсмажорни обстоятелства по договори с китайските компании Shenergy Group и Zheijang Energy, както и с испанската Repsol.

 

Компанията също така сключи дългосрочни споразумения за портфолиото си с Gunvor, ENN и Glencore. Самата "Новатек" получи известие за форсмажорни обстоятелства от оператора на проекта Arctic LNG-2 в края на ноември и прехвърли тези форсмажорни обстоятелства на купувачите, пише Poten & Partners.

 

 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени