Г-7 и ЕС ще забранят възможността за възобновяване някога на доставки на руски природен газ

Забраната е необходима, за да се гарантира, че "партньорите няма да променят мнението си в хипотетично бъдеще"

Руски газопроводи
Руски газопроводи Източник: Sputnik

Страните от Г-7 и Европейския съюз ще забранят доставките на руски тръбопроводен газ по маршрути, по които Москва преди това е намалила износа, съобщи в неделя Financial Times, цитиран от The Moscow Times.. Тази забрана ще бъде част от 11-ия пакет санкции срещу Руската федерация.

 

Журналисти от изданието са успели да се запознаят с проекторешението, което лидерите на Г-7 трябва да вземат на срещата на върха в Хирошима следващата седмица.

 

Според проектоизявлението, страните от Г-7 ще продължат да намалява използването на руски енергийни източници, "включително предотвратяване на повторното отваряне на маршрути, затворени преди това", което ще предотврати възобновяването на износа на руски природен газ по тръбопроводи до страни като Полша и Германия, където Москва прекъсна доставките миналата година, предизвиквайки енергийна криза, пише вестникът.

 

Един от служителите е заявил пред вестника, че санкциите са необходими, за да се гарантира, че "партньорите няма да променят мнението си в хипотетично бъдеще".

 

Транспортирането по основния маршрут за доставки на руски газ за Европа - газопровода "Северен поток" - беше напълно спряно на 2 септември 2022 година.

 

Транзитът на руски газ през Полша за Германия през газопровода "Ямал-Европа", през който минаваше до 15% от износа на "Газпром" за Европа и Турция, беше спрян след ответните санкции на Русия срещу полския собственик на газопровода.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени