Гърция с амбиция за нов енергиен хъб в Александруполис

Александруполис ще стане пристанище-врата за Централна и Източна Европа, казва министърът на външните работи Никос Дендиас

Никос Дендиас
Никос Дендиас Източник: iStock

Интерконекторът, който ще свърже гръцкото пристанище Александруполис (Дедеагач) с Трансадриатическия газопровод (TAP), ще превърне града в нов енергиен хъб. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас в края на своето посещение на пристанище Александруполис.

 

"Пристанище Александруполис ще се развива, ще стане пристанище-врата за Централна и Източна Европа и ще играе изключително важна роля за града и региона в близките години. Новият терминал за втечнен природен газ, който ще бъде построен на няколко мили от тук и интерконекторът, който прави връзката с TAP, ще превърнат Александруполис и Тракия в нови енергийни хъбове" е казал министър Никос Дендиас.

 

Припомняме, че на 31 декември 2020 година започнаха доставките на азербайджански газ в Европа по Южния газов коридор. За първи път в историята Азербайджан изнася своя природен газ на европейския пазар по тръбопровод.

 

Като има вече пряк достъп до европейския пазар, който е най-големия вносител на природен газ в света, Азербайджан диверсифицира своите експортни възможности. По TAP, който представлява европейската част на Южния газов коридор, ежегодно ще се доставят осем милиарда кубически метра природен газ за Италия и по един милиард кубически метра за Гърция и за България.

Още от "Икономика"

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Идеята на евродепутата Андрей Новаков е за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за обработване на камионите по вътрешноевропейските граници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени