Гърция съди "Газпром" за високи цени

Преговорите на DEPA с "Газпром" продължават независимо от внесения арбитражен иск

Гръцката DEPA
Гръцката DEPA Източник: Portnet.gr

Гръцката DEPA стана поредната европейска компания, която се обърна към арбитражен съд заради спорове с "Газпром".  

 

DEPA отдавна се опитва да убеди  руския газов гигант да направи отстъпки по дългосрочния договор за газови доставки и след като не постигна успех, внесе арбитражен иск.

 

"Трябва да имаме конкурентни цени, но в момента не е така... Търговските преговори продължават и сега, те не са спрели,  но предприехме следващата стъпка -  потърсихме арбитраж", коментира  директорът на DEPA Commercial  Константинос Ксифарас.

 

Договорът на гръцкия оператор с "Газпром" е от 2022 г. Подписан е през януари, точно преди Русия да нахлуе в Украйна. Той предвижда доставки на 2 млрд. куб. м газ годишно до 2026 г., като цената се индексира според котировките на газовия хъб TTF (80%) и на нефта (20%).

 

В разгара на енергийната криза след началото на войната газът на TTF достигна безумни стойности и  DEPA не можеше да пласира скъпия руски газ, а трябваше да плаща за договорените минимални количества заради клаузата take or pay  (взимаш или не, плащаш).

Още от "Икономика"

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени