Газът поевтинява с над 11 % през януари

По-рано днес "Булгаргаз" предложи същата цена

Иван Н. Иванов от КЕВР
Иван Н. Иванов от КЕВР Източник: Zonanews

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи цената на природния газ за януари да е 77.60 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена държавното дружество "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на субекти, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от комисията.


Утвърдената цена от 77.60 лв./MWh е с 11.31% по-ниска от цената на природния газ през декември, която беше в размер на 87.50 лв./MWh. На 1 декември цената се повиши с 6.5 процента.

 

По-рано днес "Булгаргаз" предложи същата цена. КЕВР е установила, че общото прогнозно количество газ за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за януари е включено
цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция", съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 40.33% от потреблението за месеца и според КЕВР имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на газа.

 

Уточнява се, че "Булгаргаз" е сключил за януари договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от подземното газохранилище "Чирен".

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени