Газохранилищата в ЕС пълни на 55%

Нужно е разнообразяване на източниците на доставки, повишаване на енергийната ефективност и огромни инвестиции във възобновяемата енергия, каза фон дер Лайен

Цена на природния газ
Цена на природния газ Източник: Zonanews

Газохранилищата в ЕС са пълни над 55 на сто, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург. Тя отбеляза, че ЕК ще предложи до края на месеца мерки за действие в случай на пълно прекъсване на руските газови доставки.

 

"Трябва да гледаме в една посока към премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива и от всички руски горива по-нататък". По думите на Фон дер Лайен са необходими няколко стъпки, сред които разнообразяване на източниците на доставки, повишаване на енергийната ефективност и огромни инвестиции във възобновяемата енергия.

 

Тя уточни, че за тези цели бюджетът на ЕС разполага с 300 милиарда евро. По нейните думи е необходимо ядрената енергия и газът да се разглеждат като средства за прехода към изцяло възобновяема и природосъобразна енергия.

 

Фон дер Лайен отбеляза и необходимостта тръбопроводите за пренос на горива в ЕС да бъдат пригодени за работа с водород. По нейните думи, ако предложението на ЕК за преходни горива бъде отхвърлено, ново няма да бъде внасяно.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени