Газопровод през България е "следващият важен енергиен проект" в района, смятат САЩ

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със слабо използвания в момента Трансбалкански газопровод, по който идваше руски газ за района

Газопровод, газова инфраструктура
Газопровод, газова инфраструктура Източник: EPA

Вертикалният коридор е следващият важен проект за развитие на енергетиката в региона", заяви на форум в Александруполис помощник държавният секретар на САЩ по енергетиката Джефри Паят.

 

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със слабо използвания в момента Трансбалкански газопровод, по който идваше руски газ за района. По него ще може втечнен газ (LNG) да се изпраща до Молдова, Украйна, газохранилищата в Украйна и от тях - към Централна Европа и Западните Балкани при по-стабилни цени, обясни той.

 

Джефри Паят и Владимир Малинов (вдясно) в Държавния департамент на САЩ
Джефри Паят и Владимир Малинов (вдясно) в Държавния департамент на САЩ Източник: Булгартрансгаз

Паят смята, цитират от телевизия ERT, че този проект ще помогне Гърция и ЕС като цяло да се откажат напълно от руски втечнен газ до 2027 г., който все още не е под санкции, но има препоръка всяка страна да работи за спирането на вноса му.

 

Както е известно трасето на този газопровод в момента се използва само частично след изграждането на "Балкански поток". Трансбалканският газопровод, през който руския газ стигаше до Румъния, България, Гърция, Северна Македония, а и Турция е с капацитет от над 20 млрд. куб м, а сега се използват само за обем от около 2 млрд. куб м. Идеята отдавна е за използването му като алтернативен или допълнителен маршрут към TAP (Трансадриатическия газопровод). 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени