"Газпром" е аут - европейската газова система напълно подготвена за предстоящата зима без руски газ

Намаленото потребление, доставките от алтернативни източници и разгръщането на зелената енергетика ще осигурят на ЕС достатъчно газ

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

За разлика от миналата зима, която беше най-предизвикателната за европейската газова мрежа досега, сега ЕС е стъпил на стабилна основа и е готов да посрещне настъпващите зимни месеци. И все пак европейците не трябва да бъдат самодоволни от досегашните резултати, смятат авторите на анализа "Европейският съюз е готов със зимния газов сезон 2023-2024" от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брьогел" (Bruegel).

 

Намаленото потребление, доставките от алтернативни източници и разгръщането на зелената енергетика дават достатъчно основание на Бен МакУилямс, Джовани Сгаравати, Симоне Талиапиетра и Георг Цахман да заключат, че по всяка вероятност ЕС ще разполага с достатъчно газ през зимата. Дори и в условията на цялостно прекъсване на доставките от Русия.

 

Страните от ЕС постигнаха целта си да намалят с 15 процента потреблението на газ през първите две тримесечия на годината, а капацитетът за внос на втечнен природен газ (LNG - ВПГ) беше увеличен с 20 на сто.

 

Световният пазар на ВПГ изглежда за момента достатъчно подсигурен с количества, но благоприятната обстановка се дължи най-вече на спадналото търсене от страна на Китай. Същевременно ЕС успя да запълни на 90 процента своите хранилища, при това два месеца предсрочно. В резултат се стигна до състояние, при което търговци пренасочват излишните количества от газ за съхранение в Украйна, сочи докладът.

 

Ускореният процес на внедряване на соларни централи, вятърни турбини и термопомпи намалява бавно, но структурно сигурност зависимостта от потреблението на газ.

 

"Комбинацията от всички тези фактори се отразява в умерените цени, като доставките от сегмента "ден напред" (има се предвид котировките в момента на изготвяне на анализа - бел. авт.) стават на нива далеч по-ниски спрямо тези отпреди година - 45 евро за мегаватчас сега спрямо 170 евро преди година," се посочва в доклада.

 

И все пак европейците не бива да проявяват самодоволство. Страховете за недостиг на газ или за прекъсване на електроподаването може и да започнаха да се разсейват, но цената на газа в Европа остава стабилно над нивата, на които се търгува този ресурс на други пазари, предупреждават от "Брьогел", които не пропускат да акцентират и върху последиците, които ще има нестихващата ценова нестабилност в Европа върху промишлената структура и икономика на ЕС.

 

А овладяването на ценовите колебания не е по силите на отделните страни членки, защото волатилността е по-скоро резултат от фазата на развитие, в която се намира световният пазар на ВПГ. И докато не видим повече капацитет за преобразуване на втечненото гориво в газ, условията за търговия на световния, респективно и европейския пазари ще останат затегнати, смята колективът от мозъчния тръст.

 

"За щастие очакваме увеличаване на капацитета през 2024 г. Само в САЩ това се очаква да бъде в размер на 336 тераватчаса на година, което надхвърля почти двойно годишния внос ВПГ на ЕС от Русия," обобщават от "Брьогел".

 

Въпреки по-благоприятната ситуация, в която се намира ЕС днес, авторите на доклада препоръчват на страните-членки да бъдат готови за действие, ако настъпи промяна при потреблението на газ. Ето защо е желателно правителствата да избягват всяка една политика, която води до стимулиране на потреблението, като предоставянето на субсидии.

 

Освен това енергийната сигурност на Европа през зимата зависи и от интегритета на тръбопроводната и ВПГ инфраструктура. Всеки саботаж или смущение по тях, заключават от "Брьогел", могат да доведат до тежки последици. Ето защо повишеното внимание и гарантиране сигурността на критичните трасета за доставка е от първостепенно значение за Общността.

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени