"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

Изданието "Forbes" публикува годишна класация на най-големите руски компании по отношение на нетната печалба. Миналогодишният лидер "Газпром", най-голямата газова компания в Русия, не само загуби позицията си през 2024 г., но и не успя да влезе дори сред топ 100 компании в света.

 

За първи път от 25 години "Газпром" приключи 2023 г. със загуба от 629 милиарда рубли, докато година по-рано печалбата му беше 1,23 трилиона рубли. Според вътрешен доклад, изготвен за ръководството на компанията, през следващите десет години няма да е възможно да се възстанови износът на газ до предишното му ниво. До 2035 г. износът се очаква да бъде средно само 50-75 милиарда кубически метра годишно - около една трета от цифрите преди нахлуването на Русия в Украйна.

 

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна.

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

През 2023 г. производството на газ на компанията спадна до 404 милиарда кубически метра, което е най-ниското ниво от 1990 г. насам. Обемът на доставките в чужбина възлиза само на 69 милиарда кубически метра, което е най-ниската цифра от 1985 г. насам.

 

Само 28 милиарда кубически метра газ са изнесени за Европа, което съответства на нивото от края на 70-те години на миналия век. Делът на "Газпром" на европейския пазар е намалял три пъти - от 45% на 15%.

 

На фона на намаляващите руски доставки Азербайджан активно увеличава износа на газ за Европа, измествайки Русия на пазар, на който тя доминира от почти половин век.

 

На 1 август азербайджанският газ от находището Шах Дениз в Каспийско море започна да тече към Словения. По-рано Азербайджан започна да доставя газ за Италия, Гърция, България, Румъния, Унгария и Сърбия. Освен това азербайджанският газ отива за Грузия и Турция.

 

През 2024 г. само Унгария, Словакия и Австрия ще продължат да получават руски газ в Европа по тръби.

 

На 13 септември стана известно, че един от последните големи клиенти на Газпром в Европейския съюз, австрийската компания Wien Energy GmbH, обяви пълно прекратяване на покупките на руски газ от 2025 г.

 

Тази компания, която снабдява повече от 2 милиона потребители във Виена и околностите, е подписала договори за доставки на газ от Северна Африка, Северно море, както и за закупуване на втечнен природен газ (LNG) в обеми, които могат да покрият 12% от нуждите на Австрия.

Източник: The Moscow Times

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени