Газпром плаща 349 млн. евро предварително за да резервира капацитета на "Балкански поток" в България

"Булгартрансгаз" ще използва по-голямата част от приходите, за да извърши авансово плащане на саудитската строителна фирма "Консорциум Аркад"

"Булгартрансгаз" ЕАД
"Булгартрансгаз" ЕАД Източник: Zonanews

Руският доставчик на газ "Газпром" се съгласи да плати 349 млн. евро (413 млн. Долара) предварително, за да резервира капацитета на 474-километров участък от тръбопровод в България, който ще обработва газ от тръбопровода "Турски поток", съобщава Naturalgasworld, цитирайки българския оператор "Булгартрансгаз".

 

"Газпром експорт" се ангажира да плати предварително за преносен капацитет между 1 юли 2021 г. и 30 юни 2023 г. "Булгартрансгаз" заяви, че ще използва по-голямата част от приходите, около 461 млн. български лева (279 млн. долара), за да извърши авансово плащане на саудитската строителна фирма "Консорциум Аркад", която бе наета да прокара тръбопровода през 2019 г. за 1,1 млрд. евро.

 

Също така ще използва 65 млн. евро за покриване на заеми към търговски банки. Тръбопроводът е част от "Балканския поток", продължение на "Турски поток", което ще пренася руски газ през България и Сърбия и ще влиза в Унгария. България и Сърбия завършиха своите секции миналата година.

Още от "Икономика"

Бизнесът: Цената на тока е на шокови нива! Енергийният министър: В България сме с една от най-ниските цени на ток!

Причините за увеличението на цената са заниженото производство на електроенергия от държавните ТЕЦ-ове, както и високите нива на износ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени