"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Газпром
Газпром Източник: Газпром

Европейският износ на "Газпром" вече е спаднал с повече от 80% в сравнение с предвоенната 2021 г., а миналата година компанията претърпя рекордна в историята си финансова загуба. През 2025 г. показателите ще станат още по-лоши, тъй като Украйна не възнамерява да удължава договора с "Газпром". В резултат на загубата на украинската тръба монополистът ще губи около $6,5 млрд. годишно, изчисли  Bloomberg въз основа на текущите цени.

 

През втората половина на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 милиарда кубически метра годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 милиарда, според изчисления на Bloomberg въз основа на руски и украински данни. През първата година на войната един от двата газопровода през Украйна спря да работи, след като "Газпром" поиска да плаща за износа в рубли и много купувачи отказаха. През 2023 г. през Украйна пристигнаха само 15 милиарда кубически метра.

 

Газоизмервателна станция
Газоизмервателна станция Източник: Газпром

Две страни получават газ през този маршрут - Словакия и Австрия. Те заявиха, че са готови да спрат вноса, тъй като Украйна не възнамерява да удължава договора с "Газпром", който изтича тази година. SPP, най-големият доставчик на газ в Словакия, нарече ситуацията с доставките на газ в навечерието на зимата комфортна. Виена се надява, че спирането на доставките през Украйна ще й позволи да прекрати съществуващите договори с "Газпром", без да плаща глоби.


Според Gas Infrastructure Europe запасите в газовите хранилища в Австрия сега са 91,5%, а в Словакия - 92%. Като цяло европейските съоръжения за съхранение са пълни на 93%. Сега Европа получава по-малко от 5% от доставките си по украинския тръбопровод. В случай на прекратяването им Украйна ще загуби транзитни плащания - $800 млн. годишно, според Михайло Свищо, анализатор в базираната в Киев ExPro Consulting. Вярно е, че това вече е една трета от това, което Украйна получи преди войната.

 

Доставките за Европа и Турция остават най-големият източник на приходи от износ на "Газпром": според Роналд Смит, анализатор в BCS World of Investments, през 2025 г. той ще възлиза на $10 млрд. (без затварянето на украинската тръба) с обем от 45 милиарда кубически метра. За сравнение: монополистът ще получи $7 млрд. от износа на 85 милиарда кубически метра за Китай чрез газопровода "Силата на Сибир-1".

 

Преговорите за замяна на руския газ в украинския тръбопровод с газ от други доставчици са в ход, а президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви миналата седмица, че страната му обсъжда организиране на износа с още три европейски страни (той не ги назова) - в допълнение към осемте, на които Азербайджан вече доставя с газ. Но Азербайджан не произвежда достатъчно, за да замени напълно руските обеми в краткосрочен план, каза Анна-Софи Корбо, научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

 

Самият Алиев се оплака преди няколко месеца, че без дългосрочни договори с Европа Азербайджан не може да инвестира достатъчно в разширяване на производството. Следователно всяка сделка за "замяна" на газа в украинския тръбопровод вероятно ще включва пренасочване на руски газ, каза Корбо пред Bloomberg.

 

В резултат на опита на Владимир Путин да замрази Европа и да я принуди да се откаже от подкрепата си за Украйна, "Газпром" вече загуби повече от 80% от европейския износ през миналата година в сравнение с 2021 г.

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени