"Газпром" спря доставките на природен газ за Италия

Основната част от руския газ, доставяна за Италия, минава през Украйна по газопровода ТАГ, който идва в Тарвизио в северната част на страната, на границата с Австрия

Руски природен газ, "Газпром"
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Руската газова компания "Газпром" напълно преустанови доставките за деня за италианския енергиен гигант "Ени", като спомена за невъзможност да транспортира природен газ през Австрия.

 

"Газпром" ни съобщи, че не може да потвърди доставките на поисканите обеми газ за днес, споменавайки за невъзможност за транспортиране на газа през Австрия", гласи съобщението на италианската компания. "Тази събота следователно потокът от руски газ, предназначен за "Ени" през входния пункт в Тарвизио ще бъде нулев", се допълва в текста.

 

Основната част от руския газ, доставяна за Италия, минава през Украйна по газопровода ТАГ, който идва в Тарвизио в северната част на страната, на границата с Австрия.

 

Според говорител на "Ени", цитиран от италианската агенция АДЖИ, "Газпром" твърди, че не е в състояние да спази нужните правила за получаване на услугата за разпределяне на газа в Австрия, там, където той трябва да бъде доставен, докато ние констатираме, че Австрия продължава да получава газ на пункта за доставка на словако-австрийската граница". Говорителят добави, че "Ени" продължава да работи с "Газпром" за възстановяването на потока към Италия.

 

Износът на руски газ за Европа постоянно спада от началото на санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна. Още в началото на инвазията "Ени" обяви, че отстъпва дела си от 50 процента в газопровода "Син поток", който контролираше по равно с "Газпром".

Още от "Икономика"

Последни новини

Най-четени