Георги Ангелов: Беше глупост да откажем танкерите

Мартин Владимиров: "Изпуснали сме действия още в първите 6 месеца на годината. Трябваше да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром"

Георги Ангелов и Мартин Владимиров
Георги Ангелов и Мартин Владимиров Източник: NOVA

Вижте коментарите на Георги Ангелов и Мартин Владимиров
България не е трябвало да откаже танкерите с втеченен газ - около това се обединиха енергийните експерти Георги Ангелов и Мартин Владимиров в студиото на "Здравей, България" на NOVA.

 

Георги Ангелов, страши икономист на Институт "Отворено общество" коментира: "Беше глупост да откажем танкерите. Те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата". Според него още през април-май е трябвало да вземем 7-те договорени танкера, но и допълнителен азерски газ, както и всякакъв друг газ, за да може да имаме достатъчно. 

 

"По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия", посочи той и допълни: "Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът".

 

Освен оценка на решението на служебното правителство да се вземе само един танкер, Мартин Владимиров, енергиен експерт от "Центъра за изследване на демокрацията", потърси и причината за него: "За съжаление, не е добре новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината. А изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" да договори  закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля".

 

Според Владимиров сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината. Той изрази мнение, че е трябвало да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром", така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала в Ревитуса.

 

"Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция - междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца", добави експертът. И обобщи: "Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всичи яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата".

 

А като посочи, че руският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва: "Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима". И според него да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени