ГЕРБ иска отнемането на дерогацията на "Лукойл", ДПС ги подкрепи

Делян Пеевски заяви, че това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани

Делян Добрев-
Делян Добрев- Източник: Zonanews

ГЕРБ ще внесе за трети пореден път предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл", това съобщи днес депутатът Делян Добрев. И допълни, че гласуваното в парламента решение да се удължи вносът до октомври 2024 година, е било взето под натиска на премиера Денков.

 

В изказването си той заяви, че от тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то в размер на милиарди долари на година, а ползата за българския потребител е никаква. Съпредседателят на ПГ ДПС Делян Пеевски съобщи, че партията подкрепя предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас", защото "това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани".

 

Централата на Лукойл в София
Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews

Не закъсня и коментарът на Кирил Петков от името на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Според тях отпадането на дерогацията ще доведе до рязък скок в цените на горивата.

 

Припомняме, че в края на септември депутатите одобриха отлагането на дерогацията на руския петрол с една година. Което означава, че "Лукойл Нефтохим Бургас" ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи.

 

Промените бяха гласувани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени