ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС отлагат таксата за пренос на руски газ заради Шенген

Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков след разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Природен газ
Природен газ Източник: Shutterstock

Таксата за пренос на руски газ през България се отлага, за да не спъне влизането ни в Шенген - за това са се разбрали ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 

"Току-що разговаряхме и взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия. Само заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков след разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Кирил Петков, ПП-ДБ
Кирил Петков, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Срещата между двамата не била между тях в ролята им на партийни лидери, а на председатели на комисиите по външна политика и европейски въпроси в парламента.

 

"Понеже има много спекулации по темата "Лукойл", искам да благодаря на Борисов, че взехме решение за пълна прозрачност за потенциалния купувач. Няма да може да се случи тази сделка без одобрението на Народното събрание" добави Петков. 

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: БГНЕС

Борисов обясни, че страната ни е "доста близко до Шенген" и не трябва нищо да спъва България към влизането ѝ. Освен това ще успокои съседните страни.

 

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Владимир Малинов: България е готова да помогне на Украйна за възстановяване на електроенергийната система

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна бе друга тема на разговора между министрите Малинов и Галушченко

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени