ГЕРБ: Управляващото мнозинство наля 250 млн. лева на тези, които спечелиха най-много от енергийната криза (ВИДЕО)

Има депутати, които работят там, в този сектор, каза Тома Биков

Брифинг на ГЕРБ в НС
Брифинг на ГЕРБ в НС
Искаме да обясним какво се случи днес в пленарна зала. Беше извършена една подмяна, а не промяна. Защото какво се случва оттук нататък с българските граждани, с бизнеса, с местните власти? Предложението, за мораториум, което направихме вчера бе като репер на цената на тока да вземат цените от 1 януари 2020 г. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ Жечо Станков, бивш зам.-енергиен министър. 
 
Той продължи, че като депутат от 2-ри МИР Бургас, би искал да обясни до какво би довело това решение. "Решението, което вчера приехме, би довело в Бургаския регион до 20 % по-ниска цена на парното, 5 % по-ниска цена на тока и в пъти по-ниска цена на водата", добави той. Той разкри, че ГЕРБ-СДС са подготвили проекторешение за компенсация на бизнеса от 1 януари 2022 г. 
 
Вчерашното решение за мораториума на цените на тока, парното и водата, днес беше ревизирано от новите управляващи. Никой не говори за бизнеса, а той е, така да се каже, основният спонсор на дъравата. Никакви мерки няма във визията на новото управление за българския бизнес и той да бъде конкурентноспособен на международните пазари. Днес ние направихме ново предложение - няма да пречим на работата на новите управляващи, ако те грешат", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов. 
 
"Какво се случи от вчера до днес - министър-председателят и ресорните министри, отговорни за ценовата и енергийна криза, се скриха в МС, започнаха през свои аватари да разпореждат на парламентарните си групи как д анаправят днес едно нещо - да не подпомогнат по никакъв начин нито българските граждани, нито българския бизнес", добави Александър Иванов. 
 
Той коментира, че основно се приемат лобистки текстове за облагодетелстване на ВЕИ сектора. "Не се потърси решение, не се даде визия, не се даде надежда на българския бизнес да оцелее след зимата. Цената на свободния пазар е над 600 лв. на мегаватчас. Януари и февруари цената на еленергията се повишава - заради търсенето през зимния период. И ако българския бизнес не бъде компенсиран тогава, се очертава един сериозен колапс", добави той. 
 
Към юни месец цената на тока беше около 100 лв. за мгватчас, в момента отива към 600 лв. Разликата държавата я покриваше за тези т.н. възобновяеми източници, до 400 лв. До юли догодина те ще получат 250 млн. за това. Ние предложихме на КЕВР да спре тази субсидия за тези бизнеси, които са на свръхпечалба през последните 6 месеца. Това допълни и народният представител Тома Биков. 

Цялото управляващо мнозинство, ще ги изброя поименно - ИТН, БСП, Продължаваме промяната и Демократична България - днес гласуваха за това 250 млн. лв. да бъдат дадени на тези, които печелят най-много в тази енергийна криза. И ако направите една проверка, ще видите, че има депутати, които работят там, в този сектор, разкри Биков. 


 
 

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени